Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag08.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Strategi och analys

Great Works-grundarna startar nytt

Publicerad: 19 december 2012, 09:48
Uppdaterad: 6 december 2015, 13:38

Great Works-grundarna Fredrik Bergström och David Sundin startar nytt för att hjälpa frilansande kreatörer att ta betalt. "Vi gör folk till egenföretagare på tio minuter", säger Fredrik Bergström.


Behovet av projektanställda och frilansande kreatörer ökar i takt med att budgetarna krymper och byråer skär ned.

Samtidigt drar sig många för att starta eget bolag, innan verksamheten är tillräckligt stor.

Med nystartade Firmify vill Great Works-grundarna Fredrik Bergström och David Sundin göra det lättare för kreatörer att frilansa – utan att behöva starta ett eget företag.

– Vi tillhandahåller det tredje sättet att arbeta på i den här branschen, efter anställning och enskild firma. Och det behövs verkligen ett tredje sätt, ”frilansifieringen” av branschen kommer att fortsätta, säger Fredrik Bergström.

Firmify är en webbaserad tjänst som sköter all ekonomisk administration åt frilansare och extrajobbare. Målgruppen är exempelvis studenter som jobbar parallellt med studierna eller anställda som jobbar extra med något annat, men som inte är redo att registrera enskild firma.

De som ansluter sig behöver inte vara aktiva i kommunikationsbranschen – enda regeln är att verksamheten måste vara laglig, enligt Fredrik Bergström.

Han och David Sundin, som tillsammans med övriga Great Works-grundare driver Great Group International, har slagit sig ihop med frilansande ad:n Oskar Hagelbäck och redovisningsbolaget K10 i Kalmar.

De tar sig an privatpersoner som vill fakturera sitt arbete.Priset är 5 procent av det fakturerade beloppet.

Verksamheten är nystartad men grundarna ser redan flera tillväxtmöjligheter.

– Vi skapar ett frilansnätverk av dem som registrerar sig, så på sikt kan man tänka sig att vi kan hjälpa till att förmedla jobb till dem, säger David Sundin.

– Ju mer jobb de registrerade frilansarna har, desto mer intäkter får vi, fortsätter han.

Från start är administrationsavgiften på 5 procent Firmifys enda intäktskälla.

– Vi överväger premium­versioner där vi kan erbjuda  tilläggstjänster, till exempel egna sajter och visitkort, säger Fredrik Bergström.

Firmify har funnits i beta­version ett tag, men lanseras nu skarpt. Informationen om verksamheten har hittills spridits i grundarnas egna nätverk, men nu blir det en mer aktiv lansering med pr och sociala medier. Däremot planeras ingen köpt reklam.

– Vi tror att tjänsten är så pass bra och lättillgänglig att den sprids ändå. Och alla som ansluter sig kommer automatiskt sprida tjänsten, säger David  Sundin.

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.