Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag05.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Strategi och analys

Ger rabatt vid dålig effekt

Publicerad: 24 november 2011, 08:38
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:49

Tidningshusen öppnar för dynamisk försäljning – en modell där kunden får rabatt om den utlovade effekten inte nås. – Det är jätteintressant, säger Anders Berglund, Aftonbladets försäljningsdirektör.


Printmediet var ett av det medieslag som drabbades hårdast av lågkonjunkturen år 2009. Nu när det nu vankas hårdare tider öppnar flera större tidningshus för en ny modell: "dynamisk annonsförsäljning".

Modellen kan liknas vid tv-mediets cpo-affärer och går ut på att annonsören inte behöver betala fullt pris för sina kampanjer om ett uppsatt effektmål inte nås. Exempel på kunder som är aktuella för affärerna är Apoteket och Systembolaget, där det är enkelt att följa upp och se exakt hur många varor som säljs.

– Det här blir vanligare och vanligare och vi har öppnat upp den dialogen för flera av våra kunder, men i ett större sammanhang är det fortfarande hyfsat ovanligt, säger en mediebyråkälla.

Dan Morén, annonsdirektör på Dagens Nyheter, är positiv till modellen.

– Vi har testat det men inte i någon större skala. Det har ofta fallerat eftersom det har varit svårt att hitta ett sätt att följa upp och mäta på ett bra sätt. Det kräver en stor transparens, att man vet hur mycket sålt eller om marginalen gått upp, säger han.

Han vänder sig dock mot bilden av att det skulle bli vanligare på grund av att tidningshusen går mot sämre tider.

– De tester vi gjort har vi genomfört under goda perioder. Det handlar mer om ett genuint intresse att hitta sätt att ta betalt för annat än bara yta.

Men från vem kommer initiativet – från er eller från kunderna?

– Min uppfattning är att initiativen kommer från medier eller mediebyråerna. 

Johan Ankarswed är marknadschef på annonspaketet Swea. Han är också positiv till dynamisk annonsförsäljning.

– Vi har inte den produkten inom Swea men jag vet att några tidningar inom vårt paket har testat det, säger han.

Anders Berglund, försäljningschef på Aftonbladet, kallar modellen "jätteintressant".

– Men vi har inte testat det. Det hänger dock på att det är enkelt att mäta effekten, vilket har hindrat oss tidigare, säger han.

Henrik Widell

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.