Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Strategi och analys

”Förvånad att många inte kommit längre”

Publicerad: 1 September 2015, 21:00
Uppdaterad: 6 December 2015, 11:53

Hur långt har mediebyråerna kommit med sin analys av ”big data”?Väldigt olika – visar en forskningrapport från IHR vid Stockholms universitet.– Någon sa till och med att de absolut inte tror på ”big data”, säger Simon Häggblom, en av författarna.


Utgångspunkten var att medie­byråerna borde ha en gyllene chans att röra sig uppåt i näringskedjan.

Insikter om konsumenterna – med hjälp av aggregering och ­analys av stora datamängder – borde kunna ge dem ett försprång gentemot andra byrå­discipliner.

– De borde vara långt framme på den bollen, tänkte vi, säger Simon Häggblom.

Sju av landets mediebyråer har djupintervjuats i studien.

– Jag är förvånad över att många inte kommit längre än de gjort. Det var till och med någon, som svarade att de inte trodde på big data, som sa: ”Kan man inte få ut vettiga insikter ur small data, hur ska man då få det ur big data?”

Genomgående visar rapporten att de större nätverksbyråerna kommit betydligt längre än de mindre och fristående byråerna.

– Men fortfarande hänvisar mediebyråer till fokusgrupper, TNS Sifo och nätverk av experter som sina vanligaste insiktskällor när det gäller konsumenters medievanor och köpbeteenden, säger Joakim Jörlander, den andra författaren till rapporten.

Simon Häggblom:

– Det är intressant eftersom branschens hela existensberättigande går ut på att veta mer om människors köpbeteenden och medievanor än vad uppdragsgivarna själva gör. Nu finns förutsättningar för att analysera enorma mängder data som genereras i realtid, man kan fråga sig om mediebyråerna är kapabla att hantera detta, säger han.

Flera av de intervjuade mediebyråerna uppger samstämmigt att de ser Facebook och Google som sina främsta konkurrenter.

– Varför ska jag som företag gå till en mediebyrå, när jag istället kan vända mig direkt till Google eller Facebook? De sitter ju både på datan och har verktygen för att analysera den, säger Joakim Jörlande­r.

Därför investerar nu flera större mediebyråer tungt i teknik, ­analysverktyg och digital kompetens.

En majoritet av byråerna medger att de behöver bli bättre när det gäller digital insamling och analys.

– Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att dataanalytiker knappast är bäst lämpade för att analysera ”varför-frågor”, som har att göra med mänskligt beteende, säger Simon Häggblom.

Joakim Jörlander:

– Nästa evolutionära steg för små och mellanstora medie­byråer kan bli att överlåta delar av datakompetensen till stora it-bolag, och istället satsa på analytisk kompetens.

– På så sätt kan man fokusera på det man faktiskt är bäst på, utan att vara störst.

Niclas Rislund

niclas@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.