Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag30.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Strategi och analys

Förre Viaplaychefens hemliga tv-projekt

Publicerad: 24 November 2015, 22:00
Uppdaterad: 6 December 2015, 20:20

Han fick lämna MTG när Viaplay slogs ihop med MTGx. Nu jobbar Niclas Ekdahl med ett hemligt projekt inom Ericsson – som enligt uppgift till Dagens Media handlar om att utveckla ett ”Netflix för Afrika”.– Jag kan inte kommentera vad jag jobbar med för Ericsson, säger Niclas Ekdahl.


Ericsson är ett av Sveriges absolut största bolag, med en omsättning på 228 miljarder kronor 2014. Främst är bolaget känt för sina system för mobiltelefoni. Men Ericsson har under flera år investerat tungt i verksamheter som rör tv. Det började 2007 med köpet av Tandberg Television, ett bolag som jobbade med IP-tv (tv över internet). Samma år inledde Ericsson också ett globalt samarbete med Endemol, ett av världens största produktionsbolag.

2015 är arvet från Tandberg-köpet skrotat och ersatt med ett annat förvärv: Mediaroom, som köptes av Microsoft. Tv är ett av Ericssons fem fokusområden, vilket uttalades senast i början av november på bolagets kapitalmarknadsdag.

Niclas Ekdahl är en av veteranerna från MTG:s betal-tv-verksamhet. Han inledde sin bana inom MTG som trainee hos forne koncernchefen Hans-Holger Albrecht. Efter ett decennium kallades han hem från MTG i London för att dra igång ”Viasat on demand” – den digitala kraftsamling som senare bytte namn till Viaplay.

Mellan 2011 och 2014 var Niclas Ekdahl vd för Viaplay, en period som präglades av dramatiskt ökad konkurrens, då globala spelare som Netflix och HBO Nordic slog sig in på den svenska marknaden. När MTG 2014 slog ihop Viaplay med MTGx fick Niclas Ekdahl sluta, då MTGx-chefen Rikard Steibe­r blev ansvarig för det sammanslagna affärsområdet.

Sedan dess har Niclas Ekdahl fört en relativt anonym tillvaro i den svenska mediebranschen. Han driver ett eget bolag med det något kryptiska namnet ”Just a name AB”, skapat hösten 2014. Niclas Ekdahl presenterades i slutet av 2014 som ansvarig för ”storskaliga videolösningar” på Tender Industries, ett bolag som levererar lösningar för webb-tv och videoannonsering.

Dagens Media kan berätta att Niclas Ekdahl sedan en tid tillbaka jobbar för it- och telekomjätten Ericsson. Enligt uppgift till Dagens Medias håller han på med ett större streamingprojekt för Ericsson, som beskrivs som ett ”Netflix för Afrika”.

– Jag driver ett projekt inom Ericsson, men jag kan inte gå in på detaljer om det, säger Niclas Ekdahl.

Det beskrivs som ett ”Netflix för Afrika”, stämmer det?

– Jag har inga kommentarer kring det.

Niclas Ekdahl jobbar för Ericsson på konsultbasis.

Ericsson har tidigare pekat ut just tv-verksamhet som ett framtidsområde, men hittills har företagets strategi varit att hjälpa andra företag, snarare än att bygga egna tjänster.

”Ericssons mål är att bli förstahandsvalet som samarbetspartner när tv- och mediabranschen nu genomgår stora förändringar. Bredbandsuppkoppling skapar helt nya förutsättningar för såväl användare som företag, och möjliggör nya tekniska och affärsmässiga lösningar för digital underhållning. Ericsson har över 20 års erfarenhet av att skapa, distribuera och leverera tv-innehåll”, skriver Ericsson i sin senaste årsredovisning.

Peter Olofsson, kommunikationschef på Ericsson Global Services, uppger att Niclas Ekdahl jobbar för Ericsson inom ”Broadcast & Media Services”. Affärsområdet sköter drift av tv-sändningar och hjälper kunder att vidareutveckla sin verksamhet. Peter Olofsson säger att bolaget kan berätta vad Niclas Ekdahl gör ”på en generell nivå”, men att Ericsson är förhindrat från att diskutera specifika kundprojekt.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.