Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag29.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Strategi och analys

”Föräldrar kan inte sånt där”

Publicerad: 30 September 2014, 21:00
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:26

Både marknadsförare och mediechefer sliter sitt hår för att fånga deras intresse.Här berättar tonåringarna själva om varför Facebook ”är för 50-plussare” och vad du som vuxen inte förstår om mediekonsumtion.


Plattformarna. ”Tv blir sämre och sämre”

Sam Wikander:

– Mobilen använder jag hela tiden, mest till musik, Instagram och Tumblr.

Anakin Paulin:

– Jag använder min mobil mest för att lyssna på musik.

Klara Espling:

– Alla har en egen Iphone. Jag använder inte datorer, de är så tunga, mobilen har man alltid med sig och den är lika bra.

Greta Sköldberg:

– Men när man ska se en film eller serie vill man ju se det på tv, egentligen, men det går inte riktigt eftersom det inte finns så mycket bra. Men skärmen är större och det är mycket gosigare att sitta i en soffa än framför en dator.

Klara Espling:

– Det är bättre kvalitet också. När man streamar blir strömningen dålig, man måste vänta på att det ska ladda.

Greta Sköldberg:

– Grejen med tv är att du måste leva efter vilka tider serierna eller filmerna sänds på tv. På SVT Play kan du kolla när du vill, på tv måste du vara där en viss tid.

Sam Wikander:

– Man kan inte spola, man kan inte pausa.

Hanna Helles:

– Jag tycker att tv blir sämre och sämre, det är mer skit. Om man kommer hem från skolan och slår på tv:n är det bara MTV-serier, töntiga, ytliga.

Klara Espling:

– Det är bara vuxna som tittar på tv. Man kanske ser något program i veckan, som man ser för att ens föräldrar har på det i samma rum. Jag går aldrig och tänker att nu ska jag se på tv och går och sätter mig framför tv:n. Det kanske är nån i ens familj som har sett ett avsnitt av en serie och sen streamar man resten och ser tillsammans. Vi har räknat ut att i min familj har vi åtta datorer plus en gemensam Ipad – eller vi har två, tror jag.

Greta Sköldberg:

– Anledningen till att jag använder mobilen mer är att datorn inte är min, min pappa kan använda den också, då är det irriterande att de har sett vad man har gjort.

Hanna Helles:

– Ja, på Google kommer det upp vad man senast sökte på.

Greta Sköldberg:

– Jag lämnade datorn öppen en gång och då hade min mamma varit där. Jag fick ägna 45 minuter åt att rensa upp allt. Det var på Swefilmer och hon hade råkat komma in på värsta kasinot och grejer.

Hanna Helles:

– Min storasyster hade varit inne på Swefilmer och då kommer det ju upp reklam hela tiden. En gång kom det upp en stor reklam för en porrsida och min mamma öppnade den och undrade vad det var min syrra tittade på.

Klara Espling:

– Föräldrar kan inte sånt där.?l

 

 

Innehållet. ”Kollar nästan bara på animé”

Hanna Helles:

– Jag tittar på Netflix, Swefilmer och SVT Play. Men det finns inte så mycket filmer kvar som man inte har sett på Netflix. Om jag går in på Netflix tittar jag mest på serier.

Greta Sköldberg:

– Jag kollar faktiskt på tv-serier på tv för de flesta ligger inte på internet. Jag tittar på Teen wolf och Game of thrones, för jag har läst böckerna. Men tv-serien har de dramatiserat väldigt konstigt, de framhäver allt sex och våld. Så är det inte alls i böckerna.

Klara Espling:

– Det enda jag kollar på på tv är National Geographic. På internet kollar jag på cheesy amerikanska serier.

Hanna Helles;

– Jag kollar bara på Hela Sverige bakar på tv. Ibland tittar jag på Rapport med mina föräldrar.

Klara Espling:

– Oj, det lät duktigt.

Hanna Helles:

– Det är faktiskt intressant. Jag kollar på Vetenskapens värld också.

Sam Wikander:

– Jag brukar försöka undvika tv-serier, det blir som knark. Men jag gillar Misfits, som handlar om ungdomar med superkrafter, och Orange is the new black.

Anakin Paulin:

– Jag kollar nästan bara på animé, det finns på en sida på internet. Det borde visas mer animé på tv, det gjorde det i Australien när jag bodde där. Annars spelar jag väldigt mycket dataspel. Jag lägger extremt mycket tid på det, på en helg kan det bli 8-10 timmar. Det jag spelar är strategispel, som Starcraft och Civilisation, som man måste träna och träna på år efter år för att bli bra på.

Olle Persson-Klaar:

– Jag kollar mest på tv-serier på tv. Min pappa har rätt bra material, han är noga med kvalitén. Jag gillar Breaking bad, Simpsons och Family guy.

Sam Wikander:

– Usch, de är så sexistiska.

Olle Persson-Klaar:

– Inte Simpsons.

Sam Wikander:

– Family guy har massa rasistiska skämt också.

Tittar ni på några svenska program?

Greta Sköldberg:

– Vissa svenska serier är bra, men det finns inte så många.

Sam Wikander:

– De framställer unga så dåligt. Som Portkod 1321 som gick på SVT Play. De framställer unga så typiskt. Vi är mer så att vi läser böcker än är ute och festar. Visst, det finns väl de som gör det också, men de framhäver det.

Klara Espling:

– Majoriteten spelar liksom hellre fotboll med sina kompisar.

 

Reklamen. ”Jättejobbigt”

Olle Persson-Klaar:

– Det är jättejobbigt med reklam.

Sam Wikander:

– Jag skulle hellre betala och slippa reklamen.

Hanna Helles:

– Det värsta som finns är när man spelar spel på telefonen och trycker på skärmen och precis då kommer det upp reklam, så råkar man trycka och kommer in på App store eller på Safari.

Greta Sköldberg:

– Fast det känns som att reklamen måste finnas. Jag tycker att det är värre med smygreklam, när alla i en film ska visa sina Iphones hela tiden till exempel, eller att alla har Canado Goose jackor. Hellre att de annonserar än att man sitter där med deras jävla reklamsnuttar som är två timmar långa. Då tänker jag att jag aldrig någonsin ska köpa deras grejer, de förstör mitt liv.

Påverkas ni av reklamen?

Anakin Paulin:

– Nej.

Sam Wikander:

– Självklart, alla blir det. Det som är bra med Instagram är att det nästan aldrig är reklam där, om det inte är folk som visar upp ”giveaways” somde har fått av något företag.

Greta Sköldberg:

– Jag påverkas mer av reklam om jag ser något i en film eller blogg, eller på ett Instagramkonto, när någon blir sponsrad. Jag blir mer påverkad när det är någon verklig person som har provat den och det inte bara är de som gör reklamen som säger att något är bra.

Klara Espling:

– Jag blir påverkad om det är någon som jag vet ser snygg ut som använder något. Om Clary, en karaktär i Mortal instruments, som spelas av Lily Collins, skulle göra det till exempel.

Hanna Helles:

– Hon är så snygg.

 

Socialt. ”Världen har flyttat över till Instagram”

Sam Wikander:

– Jag har en halvkänd Instagram med ganska många följare och har träffat mycket nya kompisar på Snapchat genom att prata med andra kända instagrammare. Jag använder Vine ibland där man kan lägga upp videos, så som Instagram försökte göra - och Twitter. Twitter är mer politiskt. Där följer jag kända politiker och allmänt coola människor, som feminister. Twitter är mer politiskt, det är en annan stämning, och Instagram är mer personligt. Jag använder Tumblr också, där får jag mycket inspiration.

Hanna Helles:

– Jag använder också Tumblr, det är jättekul, jag läser mest roliga texter. Facebook använder jag aldrig längre. Instagram använder jag bara för att kolla, jag lägger inte upp nåt. Jag har funderat på att radera den ganska länge, men det är så många andra som har det.

Olle Persson-Klaar:

– Fatta hur mycket man skulle missa.

Sam Wikander:

– Ja, man missar ju jättemycket.

Olle Persson-Klaar:

– Jag har ett Instagramkonto med kanske 30 följare och lägger ut en bild varannan vecka ungefär. Facebook har jag inte.

Greta Sköldberg:

– Förut hade alla Facebook, nu känns det inte som att någon använder det. Världen har flyttat över till Instagram.

Anakin Paulin:

– Ja, jag har Facebook men jag använder aldrig det.

Klara Espling:

– Det känns som att det är mer vuxna som använder Facebook, över 50. Min farmor använder Facebook.

Hanna Helles:

– Allt min pappa vet har han sett på Facebook. Om någon berättar något kan han säga: jag vet, jag såg det på Facebook.” Det känns som att det är mer våra föräldrar och generationen innan dem som finns på Facebook.

Klara Espling:

– Jag använder mycket ”fandomes”. Jag är med i den om The mortal instruments. Man går med på en sajt och ibland träffas man på riktigt.

Sam Wikander:

– Jag är med på en sida som heter Picnick, som är som KP-webben var förut. Det är inte så många som känner till den. Där brukar folk skriva dikttrådar. Jag brukar typ inte läsa tidningar utan jag läser där istället.

Klara Espling:

– KP var bättre förut. De tidningar som finns Julia, Frida och KP är så hemska. De bara: ”Nellie Berntsson har en ny foundation” Man ba wow. Och så är de helt rosa och glittriga. Eller ”Harry Styles hånglade med den och den” Man ba vem bryr sig.

Olle Persson-Klaar:

– Oh my god, so interesting.

 

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.