Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Strategi och analys

Färre alternativ hotar digital annonsering

Publicerad: 15 September 2015, 21:00
Uppdaterad: 6 December 2015, 11:51

Den digitala annonseringen är hotad. Branschen måste gå samman för att hitta lösningar, skriver Mårten Erlberg.


Under flera år har företag använt onlinemarknadsföring och primärt displayannonsering för att kommunicera med sina konsumenter. Det har främst skett via desktop, och på sista tiden har investeringarna flyttats över till mobilen och andra enheter, såsom tablets. Utvecklingen går framåt och på senare tid har nya tekniker möjliggjort nya sätt att nå ut till konsumenter i form av sociala medier, video och programmatiska köp.

Det går dock att förutse en viss problematik i samband med Firefox och Chromes blockering av Flash samtidigt som iOS9 erbjuder användarna att blockera tredjepartstrackers och annonser. Mobilen sägs stå för cirka 50 procent av alla annonsvisningar medan Chrome och Firefox genererar cirka 35 procent på desktop, vilket innebär att cirka 85 procent av konsumenterna inte kommer se flashannonser.

Det säger sig självt att ett sådant potentiellt bortfall medför en risk för att marknadsförare börjar dra öronen åt sig.

Lägg då även till användandet av adblockers, som gör att vissa målgrupper är oerhört svåra att nå via digitala kanaler.

Kontentan blir att alternativen för onlinemarknadsföring börjar bli allt färre, och konsulter kan inte längre garantera i vilken utsträckning deras kunders varumärken och produkter exponeras på önskvärt sätt.

HTML5 är ersättaren till Flash, men HTML5 blir oftast mycket tyngre än sin föregångare, vilket då blir ett problem med tanke på maxvikterna (vilket räknas i kilobyte) hos publicisterna, särskilt i förhållande till mobila plattformar där annonserna kommer att laddas alldeles för långsamt. Då riskerar annonsörerna att deras annonser visas som blanka och därmed inte uppfattas av användaren. Det kommer även bli en svår utmaning vad gäller retargeting och annan e-commerce, som är kärnan i många affärsverksamheter.

Detta ställer än större krav på varumärkens eget innehåll, som antingen måste underhålla eller erbjuda ett mervärde för konsumenterna. Genom att fokusera mer på sina egna kanaler, såsom hemsidor, bloggar och vissa sociala medieplattformar, kan varumärken vinna förtjänade medier i längden, som sedan får stöd från det köpta, och därigenom skapa räckvidd och nå nya kundgrupper.

En annan utmaning är att företag måste hitta placeringar, kreativa lösningar och kontexter som gör att jag som användare upplever att budskapen är relevanta för just mig när jag är redo för ett mottagande.

Om problematiken kring ökat användande av adblockers och låga maxvikter hos publicisterna kvarstår, finns risk för intäktstapp för alla parter, och varumärken kan i slutändan inte synas digitalt. Det kommer ställa högre krav på publicisterna att anpassa sina webbplattformar med färre och mer kvalitativa annonsplatser för att optimera laddningstider och kunna acceptera tyngre annonsmaterial.

”The return of print” kanske är en rubrik vi får läsa i branschpressen framöver?

Mårten Erlberg,

digital rådgivare

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.