Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Strategi och analys

En orgie i sci-fi

Publicerad: 17 Mars 2011, 09:47
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:17

Annonser som kan se om du är på dåligt eller på bra humör. Reklamskyltar som vet din ålder, din favoritfärg och som luktar. Om ett år kan det bli verklighet.


Ämnen i artikeln:

Amanda Koutra

Vid en första anblick kan tekniken kännas hämtad från en science fiction-film. Men enligt rapporten ”Upfront and personal”, som sammanställts av brittiska Centre for Future Studies på uppdrag av utomhusbolaget 3M GTG, är tekniken närmare än vi tror.

Och om blott ett år kan vi få ta del av det som kallas ”gladvertising",annonser som ser vilket humör du är på, om du är man eller kvinna och hur gammal du är.

I undersökningen, där 21 representanter från bland andra JCDecaux, Reach Media och Wire-Spring Technologies medverkar, räknar man med att framtidensutomhusreklam snart kan se ut som i Steven Spielbergs Tom Cruise-film ”Minority Report”.

Amanda Koutra, vd på Carat, ser stora fördelar med digital utomhusreklam.

– Det viktigaste som den digitala utomhusreklamen erbjuder är flexibiliteten. Den ger fantastiska möjligheter för annonsörerna. En stor fördel är att man kan kommunicera multipla och situationsanpassade budskap.

Själv är hon framför allt intresserad multisensoriska annonser

– Det är jättehäftigt. Mycket kommunikation i dag handlar om två sinnen, syn och hörsel. Att få fler möjligheter där vi kan använda flera sinnen är något vi tror kommer vara mycket effektivt och efterfrågat. Hur mycket vi får använda oss av det i det offentliga rummet återstår att se.

Enligt henne finns redan en del av tekniken, och att Sverige hamnat på efterkälken förklarar hon med finanskrisen.

– När tekniken kom och vi var redo att ta steget och satsa mer kom lågkonjunkturen. Mycket av det som var på gång blåstes av, vilket bromsade utvecklingen.

För att få fart på utvecklingen i Sverige förespråkar Amanda Koutra att vi lär oss mer av de marknader som kommit längre, exempelvis Asien, Storbritannien och Nordamerika.

– Vi måste öka kunskapen om hur mediet fungerar och hur det påverkar mottagaren. Men vi måste också förenkla för köparen. Den gemensamma valutan dvac och mätningar från IRM är viktiga steg som vi tagit.

Framtidens reklam

Kontextuella annonser som skräddarsys efter konsumentens situation. Vid regn kan annonsen exempelvis visa reklam för paraplyer, samtidigt som Gene Kelley sjunger ”Singing in the rain”.

Multisensoriska annonser ska kunna stimulera en mängd olika känslor och kombinerar video, stämningsbelysning och lukter.

Annonser som konsumenten kan kommunicera med via en telefon möjliggörs av den snabba utvecklingen av smartphones. Annonserna kommer att kunna identifiera konsumenten och göra att en 3D-annons för jeans exempelvis ersätter supermodellen med konsumenten själv.

Att dansa för sin rabatt möjliggörs av ny teknik framtagen av Microsoft. Ett exempel är sportmärken.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Amanda Koutra

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.