Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Strategi och analys

En miljard på spel när tryckeristrid avgörs

Publicerad: 11 september 2012, 21:00
Uppdaterad: 22 december 2015, 10:19

Miljardregnet över Sveriges tryckerier riskerar att sluta i stora skattesmällar för landets tidskrifter. Nu väntar krig mellan förlagen och tryckarna om vem som ska få momsmiljarderna. "Många kommer att stämma sina tryckerier", säger Kerstin Neld, vd för Sveriges Tidskrifter. "Rent juridiskt är det tryckeriernas pengar", kontrar Henrik Rosengren på Grafiska Företagens Förbund.


EW

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se


Över 1 miljard kronor fick hundratals tryckerier dela på efter att en EU-dom förra året sänkte momsen för tryck av tidskrifter och böcker.

Istället för 25 procent var den plötsligt 6 procent – vilket även gäller retroaktivt från och med 2004.

Men vad som är en miljardfest för tryckerierna blir till en dubbel baksmälla för landets tidskriftsförlag. Nu jagar Skatteverket dem för att kräva tillbaka lika mycket pengar, detta för avdrag som tidskriftsförlagen har gjort för tryckerimomsen.

– Skatteverket har gått på tryckeriernas kunder för deras avdrag, och om detta pågår det nu processer. Det handlar om stora summor, säger Mattias Fri, skattejurist på Svalner.

Många av förlagen väljer att överklaga Skatteverkets krav, bland annat Sveriges största tidskriftsförlag, Bonnier Tidskrifter.

– Vi har haft tre, fyra ärenden så långt där vi varit tvungna att överklaga, där ett par redan är dömda till vår fördel i förvaltningsrätten, och ett par ligger fortfarande för prövning, säger finanschefen Thomas Jönsson.

En av de tusentals processerna har gjorts till ett så kallat ”pilotfall”, som väntas bli vägledande för resten. Högsta förvaltningsdomstolen väntas meddela prövningstillstånd senare i år.

– Det vore förvånande om de inte prövade saken. Detta är en ny och svår fråga som berör väldigt många företag, säger Mattia­s Fri.

Men oavsett utgången mellan Skatteverket och förlagen väntar nu nästa infekterade front i momskriget: Förlagen mot sina tryckerier.

Flera källor uppger för Dagens Media att många förlag planerar att stämma sina tryckerier för att få ta del av de återbetalda momsmiljarderna. De anser att tryckerierna har fakturerat för mycket moms och att pengarna borde tillhöra kunden.

– Ett ”gentlemen’s agreement” vore att förlagen och tryckerierna skulle dela på pengarna. Nu sitter jag med ett krav från Skatte­verket medan tryckeriet sitter med pengarna på banken, säger en förlagschef som vill vara anonym.

Bonnier Tidskrifter har ”inte diskuterat” frågan, eftersom de väntar på prövningen i Högsta förvaltningsdomstolen.

– Rent generellt bör det dock sätta oss i ett bra förhandlingsläge när vi diskuterar priserna framåt om nu tryckerierna får stärkta kassor, säger Thomas Jönsson.

Seppo Rantala, vd för Sörmlands grafiska, ett av Sveriges största tidskriftstryckerier, vill inte berätta om de kommer att dela med sig av momsmiljonerna.

– Jag kan inte kommentera detta, då det är en pågående process, säger han.

Bland de små förlagen finns en stor oro att de kommer att bli överkörda medan de stora drakarna, som är livsviktiga för tryckerierna, kommer att bli kompenserade genom stora rabatter.

– För oss handlar det om kanske 2 miljoner, då handlar det kanske om 100 miljoner för stora förlag som Bonnier. Man kan inte blåsa Bonnier på 100 miljoner, säger en uppgiftslämnare på ett mindre förlag, som tror att uppgörelser kommer att göras i det fördolda.

Tryckeriernas branschorganisation Grafiska Företagens Förbund har ingen rekommendation till sina medlemmar om miljarddilemmat.

– Vi råder våra medlemmar att använda sitt omdöme. Det är en kundvårdsfråga, vill man bränna en kund så gör man det, vill man inte bränna en kund gör man inte det, men juridiskt är det tryckeriernas pengar, säger branschekonomen Henrik Rosengren.

På andra sidan finns Kerstin Neld, vd för Sveriges Tidskrifter, vars åsikt i frågan är glasklar:

– Dessa pengar tillhör naturligtvis kunderna och ska betalas tillbaka, dundrar hon.

De får tillbaka miljoner

l Tryckerierna vill själva inte berätta hur många miljoner de får. Men Dagens Media kan i dag visa Skatteverkets egna siffror över utbetalningarna hittills för tre av Sveriges största tidskriftstryckerier

• V-tab: 158,4 mkr

• Sörmlands grafiska: 22,4 mkr

• Trydells: 6,4 mkr

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev