Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Strategi och analys

En av fyra har förflutet inom FP

Publicerad: 19 Januari 2011, 13:28
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:24

En av fyra av Sveriges politiskt aktiva public affairs-konsulter har en bakgrund inom Folkpartiet. Det visar Dagens Medias kartläggning av de elva mest tongivande byråerna.


Trots strävan efter balans mellan blocken dominerar alliansen.

Över hälften av de drygt 180 public affairs-konsulter som Dagens Media granskat är eller har varit aktiva i ett politiskt parti.

De flesta har avbrutit sin politiska bana, men några av konsulterna har fortfarande en fot i politiken, bland andra Aspektas Josefin Malmqvist, som representerar Moderaterna i Malmös kommunfullmäktige, och JKL:s Henrik Nilsson, som har samma roll i Göteborg.

För pr-byråernas chefer är politisk bakgrund ofta avgörande vid rekrytering.

– Politik är hjärtat av public affairs. Den som har en politisk bakgrund har lättare att förstå politiska processer, säger Anders Bylund, tidigare kommunikationschef för Folkpartiet och i dag pa-chef på Hallvarsson & Halvarsson med bland andra Fredrik Reinfeldts förra statssekreterare Ulrika Schenström på lönelistan.

Det är inte bara insikt i beslutsprocessen och funktionen som dörröppnare till de politiska rummen som värdesätts.

– Politiker passar för att jobba med kommunikation eftersom budskap och kommunikation är politikens kärna. Politiker och kommunikatörer använder samma verktygslåda, säger Anna-Karin Hedlund, vd på Diplomat PR, som förutom förra folkpartiledaren Lars Leijonborg har tidigare kommunalrådet Jan-Ove Jerreståhl och före detta S-ministern Laila Freivalds pressekreterare Martin Engman bland medarbetarna.

Pr-cheferna är överens om att en hyfsad balans mellan blocken är eftersträvansvärd.

Trots det dominerar Alliansen stort bland pa-konsulterna med politisk bakgrund. Två tredjedelar har koppling till Allians en – främst Moderaterna och Folkpartiet, som är kraftigt överrepresenterat i förhållande till partiets storlek.

Av 102 pa-konsulter med partipolitisk bakgrund kommer drygt 30 från Moderaterna och 25 vardera från Socialdemokraterna och Folkpartiet.

Nästan hälften av public affairs-konsulterna på de största byråerna saknar politisk koppling.

– Public affairs rör inte bara de politiska partierna, utan opinionsbildning i ett bredare perspektiv där en rad olika kompetenser är nödvändiga, säger Mattias Oljelund, pa-chef på Prime.

RÄTTELSE: I en tidigare version av denna artikel, publicerad i Dagens Medias papperstidning #1 2011, angavs felaktigt att Aspektas "Christina Malmborg", representerar Moderaterna i Malmös kommunfullmäktige. 

Rätt är att Aspekta-konsulten Josefin Malmqvist har den rollen. Aspektas Christina Malmberg har inga politiska förtroendeuppdrag. Dagens Media ber om ursäkt för den olyckliga förväxlingen.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.