Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Strategi och analys

Efter affären med SBS – NRJ kan tappa tillstånd

Publicerad: 5 April 2013, 04:00
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:50

SBS Radios nya dominans på radiomarknaden får mediebyråerna och konkurrenten MTG att se rött.Nu granskas NRJ-affären parallellt av två myndigheter.– Vi vill undersöka om det skett förändringar som gör att inte NRJ rår över sina tillstånd, säger Helena Söderman på Myndigheten för radio och tv.


Ämnen i artikeln:

SBS Radio

SBS Radio skördar just nu frukterna av övertagandet av NRJ:s stationer den 1 januari i år.

Organisationen har förstärkts rejält, reklampriserna har höjts, och i årets första PPM-mätning stod det klart att SBS ökar stort på bekostnad av MTG.

Av den privata radiokakan har SBS i dag en marknadsandel på hela 65,5 procent, medan MTG får nöja sig med 34,5 procent.

Tidigare var fördelningen nära 50 procent vardera.

På kkv, Konkurrensverket, utreds NRJ-affären just nu för fullt, efter en anmälan från MTG för drygt ett år sedan. Men myndighetens handläggare Emma Nörler kan inte ge några besked om när granskningen kan bli klar.

– Det kan jag inte säga alls, för det vet vi inte, säger hon.

KKV har bland annat gjort en enkätundersökning bland radioannonsörer och mediebyråer, för att få en bild av hur de ser på den nya marknadssituationen. Emma Nörler vill inte avslöja vad som hittills har framkommit i utredningen – eller vad myndighetens dom över affären kan tänkas bli.

– Det kan jag inte uttala mig om. Vi har inga särskilda utgångspunkter, utan vi utreder objektivt och förutsättningslöst.

Parallellt med KKV:s granskning arbetar Myndigheten för radio och tv med en egen utredning av NRJ-affären.

– MTG har vänt sig till oss. Det har lett till att vi i vår tillsynsplan för 2013 har bestämt oss för att titta på ägarförhållandena på radiomarknaden. I det arbetet ingår särskilt att titta på förhållandena mellan NRJ och SBS, säger tillsynschefen Helena Söderman.

RBS Broadcasting är bolaget som äger NRJ:s sändningstillstånd, men låter SBS sköta allt arbete kring såväl programinnehåll som reklamförsäljning.

Vad Myndigheten för radio och tv vill få klarhet i är om RBS verkligen kan anses ”förfoga” över NRJ:s sändningstillstånd.

I radio- och tv-lagen fastslås att en aktör bara får förfoga över ett tillstånd i ett sändningsområde. Om man vill förfoga över fler krävs ett särskilt tillstånd.

– Nu ska vi titta på hur deras samarbete ser ut, säger Emelie Åström, jurist på Myndigheten för radio och tv.

Vad skulle ni kunna göra?

– Det som ytterst kan hända är att man återkallar tillstånd, men det ska till ganska mycket för det.

MTG tappar just nu stora intäkter på radions annonsmarknad, som är värd närmare 800 miljoner kronor. Christer Modig, vd för MTG Radio, vågar inte tro att NRJ-affären stoppas.

– Vi arbetar vidare utifrån situationen som råder just nu, men hoppas att de förstår argumenten som vi försöker att lägga fram. Sen får vi se vad det resulterar i.

Mediebyråerna uttryckte i november 2012 stark oro inför SBS Radios övertagande av NRJ:s stationer. De fruktade att den stundande övergången av 20 radiostationer från MTG till SBS skulle ge kraftigt höjda reklampriser, en försämrad produktutveckling och en havererad marknad.

– Vi som medieköpare tycker att det har varit fantastiskt bra med två jämnstora nätverk, men nu kan det helt plötsligt bli jäkligt dyrt, sade Martin Andreasson, rådgivare på Carat.

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SBS Radio

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.