Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag07.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Strategi och analys

Dubbel ”Action” med extra skärm

Publicerad: 28 Maj 2013, 21:00
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:38

De tittare som exponeras för både tv och mobil eller surfplatta är betydligt mer mottagliga för kampanjer än de som bara tittar på en skärm. Det visar en ny studie.


Ämnen i artikeln:

Schibstedtv.nuMaxusInizioAftonbladet

Svenskarnas tv-vanor har förändrats. Åtta av tio svenskar använder i dag mobil, dator eller surfplatta samtidigt som de tittar på tv, enligt en ny studie gjord av undersökningsföretaget Inizio i samarbete med mediebyrån Maxus och Schibstedföretagen Aftonbladet och tv.nu, där 8 000 svenskar har intervjuats.

I undersökningen har man bland annat mätt effekten av tre kampanjer för Telia, Becel och Tallink Silja Line i tv, mobil och surfplatta. För Telias del handlar det om en kampanj för deras nya abonnemangsform ”dela” som lanserades i samband med kampanjstarten. Tallink Silja kampanjar för båten Galaxy och för Becels del handlar det om två reklambudskap – för produkten och för initiativet ”Gå för hjärtat”.

Resultatet visar att de som sett kampanjerna på flera skärmar i större utsträckning tyckte att innehållet i annonsen var intressant och lättbegripligt. De tyckte också oftare att annonsen skapade en positiv bild av annonsören. De tillfrågade var mer mottagliga för kampanjen på alla sätt om de exponerats för tv och mobil eller läsplatta.

– Det syns tydligt på alla parametrar. Att det fanns synergier trodde vi, men att de är så höga förvånar mig. Dessutom, ju närmare man kommer actiondelen av skalan desto större är synergierna. Köpintentionen är dubbelt så hög som hos en person som bara sett en av kanalerna, säger Magnus Klockare Rossby, en av grundarna av Inizio.

Telia lyckades bäst med sin kampanj som man totalt investerade cirka 13 miljoner kronor brutto i. Hälften av de tillfrågade såg reklamen, varav 45 procent i tv och 13 procent i mobil. Kostnaden för att nå ett ögonpar var något högre för tv.

För Tallink Siljas del ser fördelningen liknande ut, men Becel bryter mönstret. Där blir effekten av mobilen mindre och kostnaden per ögonpar därför högre. Samtidigt blir kostnaden i just det fallet lägre för tv.

– En förklaring är att målgruppen för Becel och ”Gå för hjärtat” är äldre och inte primärt stora mobilsurfare, men det finns också saker i den digitala delen av kampanjen som gör att den inte riktigt kan jämföras med de andra två. Det hade också gjorts stora tv-investeringar tidigare med samma budskap för Becel som färgade resultatet.

Gemensamt för alla kampanjer är dock att alla utvärderingsmått är avsevärt högre för de konsumenter som mötts av budskapen både i tv och i de mobila kanalerna, än för dem som bara lagt märke till budskapen i en kanal.

Fler skärmar gör reklamen effektivare

Interest

Innehåller intressant information, ökar intresset

Endast mobil/Ipad 23%

Tv och mobil/Ipad 46%

Endast tv 32%

Desire

Skapar en positiv bild, ökar längtan att äga

Endast mobil/Ipad 15%

Tv och mobil/Ipad 35%

Endast tv 24%

Action

Besöka sajt/inköpsställe, söka info, klicka på länk, köp

Endast mobil/Ipad 8%

Tv och mobil/Ipad 17%

Endast tv 9%

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.