Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Strategi och analys

Digitalt stöper om mediet

Publicerad: 3 Februari 2015, 22:00
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:13

Digitaliseringen håller på att förändra utomhusmediet i grunden. Med de digitala skärmarna blir utomhus en snabbare och mer flexibel reklamkanal.


De senaste åren har allt fler digitala reklamytor dykt upp i tunnelbanan, busskurer och köpcentrum.

Än så länge rör det sig om ett begränsat antal ytor, men i år tar den digitala utbyggnaden fart.

Clear Channel planerar en rejäl utbyggnad av digitala tavlor i köpcentrum och JCDecaux räknar med att Sveriges största städer snart kommer att domineras av digitala utomhusytor.

– Under 2015, senast 2016, kommer vi att ha ett brett utbud av digitala ytor i innerstaden i Stockholm, Göteborg och Malmö, säger JCDecaux vd Magnus Heljeber­g.

De digitala tavlorna förenklar distributionen och möjliggör rörliga, och därmed mer uppseendeväckande, reklambudskap.

Än så länge rör det sig dessutom alltid om premiumplaceringar som garanterar stor exponering för annonsören.

Ännu viktigare är dock att det förändrar utomhusmediets status som en statisk reklamkanal.

– Med digitala skärmar blir utomhus ett lika snabbt och flexibelt medieslag som online. Annonsören kan snabbt byta budskap, rikta mot specifika målgrupper eller anpassa reklamen utifrån tid på dygnet, säger Jessic­a Thörnqvist, utomhusexpert på Starcom.

Det lär dock dröja länge än innan majoriteten av utomhus­ytorna i Sverige är digitala.

Utbyggnaden innebär stora investeringar.

– Det är fortfarande alldeles för dyrt att byta ut alla ytor till digitala skärmar, så det dröjer länge än. Men sannolikt sker det under min livstid, säger JCDecaux vd Magnus Heljeberg.

Hoss Khosravi, affärsområdeschef på Visual Art:

– Utomhus har en akillehäl och det är att man inte har kunnat anpassa det för den moderna människan. Det är där det digitala kommer in, säger han och fortsätter:

– Annonsörerna kan vara relevanta och anpassa sina budskap efter tid på dygnet, helgdag, väder eller vad det kan vara. Det handlar om att vara så relevant som möjligt.

En annan tydlig trend är kopplingen mellan utomhus och digitala medier. Under 2014 fick flera utomhuskampanjer som stort genomslag i digitala medier, även utanför Sveriges gränser.

– Kreativiteten ökar, man vågar testa mer galna och speciella saker, säger Jessica Thörnqvist.

Ola Klingenborg, vd på Clear Channel, har en förklaring:

– Tidigare har fokus legat på att göra kreativ reklam i tv, men nu har fler fått upp ögonen för utomhusmediets kreativa möjligheter, tv har inte längre samma kraft, säger han.

– Det är svårt att göra ett varumärke känt i dag, det gör du inte på Google eller i mobilen och knappt heller i tv. Men med utomhusreklam syns du i det offentliga rummet.

Nästa steg är att koppla ihop utomhus tydligare med mobilen, och få konsumenterna att interagera med reklamen.

Bland annat Coca-Cola och H&M har gjort reklamskyltar där konsumenterna kan använda Twitter för att personifiera reklamen, och nyligen släppte Clear Channel Connect som nu finns på ett tusental ytor i Stockholm.

Med Connect kan annonsören lägga till information eller ett erbjudande via en qr-kod eller NFC, som konsumenten kan ta del av i sin telefon.

– Vi tror stenhårt på kopplingen till mobilen, säger Ola Klingenborg.

Jessica Thörnqvist på Starcom är positiv till Connect.

– Annonsören kan vara interaktiv på fler sätt än genom rörlig bild. Men det krävs att erbjudandet är tydligt och tillför verkligt värde. Qr-koder har än så länge inte varit någon succé i reklamsammanhang, säger hon.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.