Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag19.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Strategi och analys

”Det får jag inte säga efter domen”

Publicerad: 24 November 2015, 22:00
Uppdaterad: 6 December 2015, 20:20

… Fredrik Dahl, som läxas upp för sin marknadsföring där han hävdade sig kunna ge elöverkänsliga ”tillgång till livet”.


Elöverkänslighet kan leda till isolering, och svårigheter att ta del av ett normalt medieutbud. 3,2 procent av Sveriges befolkning bedöms vara drabbad, enligt Nationell miljöhälsoenkät 2007.

En potentiellt lukrativ marknad finns för dem som påstår sig kunna lindra besvären.

”Med vår elsanering har våra kunder åter fått möjlighet att bland annat se på TV, lyssna på radio och inte ’känna av’ bilen. Vi vill att du som kund skall minska din isolering och få tillgång till livet.”

Så inleddes den lilla annonsen som Elmiljö4all publicerade i Elöverkänsligas Riksförbunds tidning Ljusglimten 2013. Det gillade inte Elöverkänsligas Riksförbund – som först beslutade att stoppa Elmiljö4all från att få annonsera i tidningen och sedan drog Elmiljö4all inför Marknadsdomstolen.

Förbundet menade att bolaget vilseledde kring möjligheterna att skydda sig mot elstrålning och magnetfält, bland annat via metoden djupjordning.

En metod som enligt förbundet går ut på att ett 300 meter djupt hål borras i marken och förses med speciella kopparkablar som sedan läggs i en ring runt byggnaden som ska skyddas.

Marknadsdomstolen slår nu fast att Elmiljö4all förbjuds att marknadsföra elsaneringstjänster som att de kan reducera eller eliminera strålning eller magnetfält.

– Jag får inte säga det längre. Det är en dom mot hela branschen. Jag vet inte om domen i praktiken innebär att om något enda företag håller på med denna teknik, så kan konkurrenterna hänvisa till detta, säger Fredrik Dahl, som driver Elmiljö4all.

Men hävdar du att det fungerar?

– Det jag säger är att jag har ett sakkunnigutlåtande från en professor på Chalmers som visar att traditionell teknik fungerar på detta vis. Men det får jag inte längre säga efter domen.

Hur kommer du att göra nu efter domen då?

– Jag kommer givetvis att följa domen, den går ju inte att överklaga. Min verksamhet kommer inte att hålla på med elsaneringar över huvud taget.

Elmiljö4all åker även på att betala Elöverkänsligas Riksförbunds rättegångskostnader på nära 2,5 miljoner kronor.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.