måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Strategi och analys

"Det fanns inga vanliga dagar"

Publicerad: 1 februari 2012, 08:31
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:30

Fredrik Kornebäck, 40, handplockades av Håkan Juholt till jobbet som presschef för Socialdemokraterna. Men hans återkomst till partiet blev mycket kortare än han hade förväntat sig. I en exklusiv intervju med Dagens Media berättar Fredrik Kornebäck om de två hektiska veckorna som ledde till att både han och hans chef Håkan Juholt kommer avgå i förtid.


MS

Martin Schori


– Det är klart att det var känslosamt, säger han.

Det är inte alla som får ett jobberbjudande från ledaren för riksdagens största parti. Ännu färre tackar nej, men det var precis vad Fredrik Kornebäck gjorde när Håkan Juholt ringde en dag i november.

– Jag vill att du blir presschef, sa Håkan Juholt.

– Nej, sa Fredrik Kornebäck.

– Jo, sa Juholt.

– Jag måste tänka, avslutade Fredrik Kornebäck.

Ett halvår tidigare hade han beslutat sig för att lämna Socialdemokraternas presstjänst, där han varit i fyra år, för jobbet som chefredaktör för den förvisso (S)-märkta Aktuellt i Politiken. Han var då utjobbad och säker på att han ville återvända till journalistiken, som han älskar.

– Jag var ganska bestämd i våras för att jag aldrig skulle jobba på partiexpeditionen igen. Jag var trött och det kändes skitbra att jobba med tidning igen, säger Fredrik Kornebäck när Dagens Media träffar honom på ett café i Gamla Stan i Stockholm.

Ändå tackade han ja, efter en kort betänketid.

– Det finns ju något vansinnigt roligt i det här hysteriska tempot också, säger han.

Någon månad senare står han bredvid Håkan Juholt på en provisorisk scen i köpcentret Flanaden i Oskarshamn. En märkbart tagen partiledare aviserar sin avgång, och Oskarshamnsborna buar och skriker "nej". Platsen hade Juholt bestämt själv.

– Det var hans idé och det är klart att han måste få genomföra sin önskan. När jag om dit vid tolv på förmiddagen fanns ingenting, jag trodde att journalisterna skulle bli vansinniga. Men jag fick upp ett par vepor tillsammans med den lokala ombudsmannen och det såg ganska snyggt ut, måste jag säga. Pressträffen blev en väldigt Juholtsk upplevelse. Jag tror han blev väldigt nöjd.

Patriledarens korta tid var över – och det var även Fredrik Kornebäcks.

– Jag sade direkt på måndagen att jag skulle börja se mig om efter något annat. Det känns naturligt eftersom det var Juholt som rekryterade mig.

Det var ju verkligen inte så här det skulle bli. Fredrik Kornebäck tillträdde den 2 januari – och bara två veckor senare kom Håkan Juholt tillbaka från semestern laddad för en storstilad comeback. Men istället kom vad Håkan Juholts motsvarighet på Svarta veckan, som startade på Sälenkonferensen och som kulminerade i VU-mötena inne på högkvartet på Sveavägen.

Samtidigt som ledamöterna diskuterade Juholts öde stod hela den svenska politiska journalistkåren utanför på gatan – och direktrapporterade om vad som sades inifrån högkvarteret.

Hur skötte journalisterna sig?

– Jag kan inte se att det finns någon kritik mot media under de här två veckorna, de har gjort sitt jobb. Att det blir ett medieintresse kring socialdemokraterna efter den hösten är inget konstigt.

Din tidigare chef har levererat några rejäla smockor mot journalistkåren och bland annat sagt att "den politiska bevakningen liknar alltmer bevakningen av Idol". Hur ser du på tillståndet för svensk politisk journalistik?

– Eftersom jag älskar journalistik och journalister är jag försiktig med kritik, min roll har istället varit att försvara journalisterna internt. Men ska jag säga någonting är det att det är för stort fokus på det politiska spelet. Jag förstår att det måste vara mycket fokus på det men den politiska journalistiken missar de långsamma skeendena och rörelserna i samhället.

Du då, hade du kunnat göra något annorlunda?

– (Lång tystnad). Det är jättesvårt att säga. Det finns säker enstaka saker som jag kunnat göra annorlunda, men jag vet inte.

Samtidigt, finns det inget i detta som är spännande och roligt?

– Det kan låta oseriöst att säga att det är roligt när det handlar om så allvarliga saker, men jag fattar vad du menar. Det går inte att komma ifrån att det är tempot som är roligt, men man blir väldigt trött. Natten till igår var första natten på länge jag sov mer än fyra-fem timmar eftersom man är så uppe i varv.  Du kan inte fråga hur en vanlig dag såg ut för mig för det fanns inga vanliga dagar. Jag hann inte komma in i några rutiner.

När Fredrik Kornebäck bad om betänketid den där dagen då Juholt ringde sa Håkan Juholt, "tänk du, men du kommer inte att ångra dig om du tackar ja".

Gör du det? Ångarar dig, alltså?

– Nej. Det blev en mycket kortare tid än jag tänkte mig och det skär i hjärtat att inte ha journalistiken att falla tillbaka på. Men det är ingen idé att ångra sig.

Men någon gång måste du ha frågat dig varför du lämnade ett skönt chefredaktörskap mot att sova med mobilen under huvudkudden?

– Nej, det har jag inte gjort. Jag vet inte varför, men det har känts bra att försöka göra en insats. Men det gick inte den här gången och det är klart att jag funderar över min framtid.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev