Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag03.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Strategi och analys

Deras dröm kan blir snart verklighet

Publicerad: 26 Maj 2010, 07:57
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:49

Den 14 juni röstar riksdagen om den nya radio- och tv-lagen. Det mesta tyder på att den går igenom, vilket innebär att digitalradiosändningar efter många turer äntligen kan dra igång i Sverige.


Ämnen i artikeln:

SBS RadioChrister ModigStaffan RosellMTG Radio

Om den nya radio- och tv-lagen vinner gehör i riksdagen träder den i kraft 1 augusti i år, vilket ålägger radio- och tv-verket att börja dela ut tillstånd för digitalradio. Med den nya tekniken dab+ blir det möjligt för 60 kanaler att sända samtidigt.

– I dag har lyssnarna på landsorten sex kanaler att välja på men med digitalradion kan vi leverera hela vårt stockholmsutbud nationellt, säger Christer Modig, programdirektör på MTG Radio.

Staffan Rosell, vd för SBS Radio:

– Medielandskapet förändras, utbudet av tjänster på internet är obegränsat, vi får fler och fler tv-kanaler och det är egentligen bara radion som sitter fast i gammal teknik.

De båda radiocheferna betonar att alla aktörer nu är överens, SBS, MTG, SR och Teracom.

– Det är bara några politiska beslut som fattas. Vi kan vara igång med sändningarna redan vid halvårsskiftet 2011, säger Christer Modig.

Erik Kristow, sakkunnig på Kulturdepartementet:

– Jag har ingen anledning att tro annat än att den nya radio- och tv-lagen kommer att passera genom riksdagen.

Tillståndet för digitalradion kommer att vara gratis. Enbart en kostnad på runt 30 000 till 40 000 för handläggningen av ansökningen kommer att tas ut. Regeringen strävar efter mångfald i både utbud och ägande inom digitalradion.  

– Med 60 nationella kanaler kan nog alla som vill få sända digitalradio. Det är fler kanaler än lyssnarna mäktar med, säger Christer Modig.

För att kunna lyssna på digitalradio krävs en speciell radiomottagare. Fråga är om lyssnarna går man ur huse för att köpa sig en.

– Släckningen av FM-nätet sker kanske på 15 års sikt. Vi ska inte tvinga någon men den här tekniken kommer att fasas in på samma sätt som DVD ersatte VHS, säger Staffan Rosell

Både Christer Modig och Staffan Rosell säger att de är beredda att dra sitt strå till stacken för att få folk att köpa en ny mottagare.

– Det är oerhört betydelsefullt för den kommersiella radion så vi kommer definitivt trycka på i våra egna kanaler, säger Christer Modig.

Henrik Widell

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.