söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Strategi och analys

Den hemliga planen för revansch

Publicerad: 25 september 2012, 21:00
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:03

Dagens Media kan i dag avslöja att en gruppering i hemlighet försöker plocka upp spillrorna av Fieldwork och starta en ny byrå. Under arbetsnamnet ”A loud minority” jobbar Fieldwork-medarbetare från en vindsvåning på Östermalm.Nu ska de uppvakta den konkursade byråns kunder.

Ämnen i artikeln:

Fieldwork

EW

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se


I en vindsvåning bakom en anonym brun trädörr längst upp i trapphuset på Grev Turegatan 7 håller den nya byrån på att formeras.

Samtidigt svävar konkursade Fieldworks kunder i ovisshet om vad som händer.

– Irritationen på marknads­avdelningen är stor över oviss­heten, säger en uppgiftslämnare.

Den 12 september kunde dagensmedia.se avslöja att den välkända eventbyrån Fieldwork, med ett trettiotal anställda, plötsligt gått i konkurs.

Fieldworks ledarduo Claes Lindström och Gent Wahlström – tillika byråns storägare – har sedan dess valt att göra sig oanträffbara.

Byråns kontor på Birger Jarlsgatan är tomt öde.

Men enligt uppgift till Dagens Media har dock delar av Fieldwork – inklusive en eller flera ledande personer – direkt satt igång med att jobba på att starta en ny byrå under namnet ”A loud minority”.

När Dagens Medias reporter knackar på den bruna trädörren på Grev Turegatan 7 är det en påtagligt nervös man som öppnar.

– Fieldwork finns inte mer. De är inte här, säger han.

Han lämnar dock ut ett mobilnummer till Martin Lundstedt, som på frilansbasis har jobbat för Fieldwork under lång tid.

När Dagens Media når honom befinner han sig på Fieldworks Olso-kontor.

– Det är verkligen i sin linda, ingen tar ut lön eller har någon anställningsform. Men det finns ett bolag, säger han om det nya projektet.

Jobbar ni med Fieldworks gamla kunder?

– Vi har inte kommit dit än, vi har inga projekt nu. Men vi har kontakt med några kunder som Fieldwork har haft och det är en förhoppning att de ska vilja jobba med oss.

Från start består ”A loud minority” av omkring fem personer.

– Vi försöker nu prata om hur vi ska göra detta och hur vårt erbjudande ska se ut.

Gent Wahlström, Fieldworks huvudägare, har själv synts arbeta på Grev Turegatan. Nio dagar efter konkursen, några timmar efter att Dagens Media sökt honom på Grev Turegatan 7, ringer han till slut upp.

– Konkursen har varit en enormt jobbig upplevelse efter att ha drivit bolaget framgångsrikt i 14 år. Vi har inte orkat prata med medier utan haft fullt upp med att ta hand om personal, kunder och oss själva.

Han är förtegen om sin egen roll i den nya byrån.

– Jag har varit däruppe, men jag jobbar inte med några kunder. Vad jag ska göra i framtiden är väldigt oklart. Troligtvis kommer jag att jobba kvar i branschen eftersom det är det jag älskar och kan.

Fieldworks skulder uppgår enligt konkursförvaltaren Ulf Mullo till 5 miljoner kronor. Enligt uppgift till Dagens Media ska Fieldwork ha fått ta den ekonomiska smällen efter ett glykolutsläpp och misslyckat försök att riva en stor isbana vid ”Red Bull Crashed Ice” i Åre tidigare. Ett femtiotal man jobbade ”dygnet runt” med att hacka is för hand samtidigt som glykolsmittad snö fick saneras och fraktas bort med hjälp av lastbilar.

Gent Wahlström vill överhuvudtaget inte kommentera konkursens bakomliggande orsaker.

– Jag vill varken bekräfta eller dementera någonting, förutom det som är forumulerat i konkursansökan.

Det här var Fieldwork

Gör: Fieldwork, etablerad 1997, var en välkänd och prisad eventbyrå med kontor i Stockholm Åre och Oslo (delägt). 2007 fick byrån flest nomineringar av alla i event-kategorin i tävlingen Gyllene hjulet.

Omsättning: Omkring 50 miljoner kronor.

Antal anställda: Ett trettiotal.

Kunder: Har jobbat med Posten, Elgiganten, Red Bull, Spendrups, Stadsmissionen, Telenor och Bredbandsbolaget, med flera.

Ägare*:

• Gent Wahlström 40,8 procent

• Claes Lindström 35,7 procent

• Richard Gustafsson 18,5 procent

• Henrik Jansson 5 procent

Detta har hänt

Fieldwork AB och Fieldwork KB ansöker om konkurs vid Stockholms tingsrätt då bolaget inte kan betala sina fakturor. Skulderna uppgår till 5 miljoner kronor.

Dagensmedia.se avslöjar nyheten. Många i branschen förvånas av den plötsliga konkursen.

Byråns kunder, till exempel Stadsmissionen och Kanal 5, svävar fortfarande i ovisshet om vad som har hänt.

Dagensmedia.se avslöjar att mångmiljonnotan efter Red Bulls glykol-utsläpp i Åre landade hos Fieldwork. Det blev, enligt uppgift, huvudorsaken till eventbyråns plötsliga död.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev