Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Strategi och analys

De skulle saknas mest

Publicerad: 13 Mars 2012, 22:00
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:29

Majoriteten av alla varumärken skulle kunna försvinna i morgon utan att någon saknade dem. Enbart 2 av 10 varumärken upplevs som meningsfulla av konsumenterna, men vad krävs för att bli ett av dem?


Ämnen i artikeln:

IkeaSveriges Marknadsförbund

I studien ”Meaningful brands”, som baseras på 50 000 intervjuer i 14 länder, konstaterar analysföretaget Havas Media att konsumenterna är likgiltiga inför det stora flertalet varumärken. Bara 2 av 10 spelar någon roll i deras liv.

Majoriteten av de topprankade varumärkena är multinationella jättar som Ikea, Google och Samsung. Men det finns sätt även för mindre aktörer att, med hjälp av sin kommunikation, göra sig relevanta för konsumenterna.

– Produktegenskaper som tunnare, lättare och snabbare blir allt mindre relevant att kommunicera. Vad som är relevant att berätta är hur ett varumärke kan spela en roll i konsumentens vardag, säger Jan Fager, vd för Sveriges Marknadsförbund, som den 14 mars anordnar ett semiarium i ämnet.

Johan Ununger, vd för Saltå Kvarn, en av deltagarna på seminariet, säger:

– Man ska inte vara så jävla nervös med fokusgrupper och skit. Ingen visste väl att de behövde en Iphone innan Steve Jobs uppfann den? Det handlar om att se ett behov och fylla det.

Victoria Olausson, strateg på Futerra sustainability Communications, tar upp Nike och deras kampanj Nike Plus som ett bra exempel på hur ett företag gjort sig relevant.

– I stället för att prata om produktfördelar gick de in som stöd i träningen. Kopplar man samman produkt och tjänst på det här viset får man genast stor relevans.

När man bryter ner Havas Medias studie på regionnivå ser man att andelen varumärken som anses relevanta i Latinamerika uppgår till 30 procent, medan bara 8 procent av varumärkena anses relevanta i Europa. Anledningen till skillnaden är att latinamerikaner sätter större tilltro till sina lokala varumärken.

– Pendeln håller på att svänga över också i Sverige, där varumärken med lokal prägel börjar vinna företräde över de multinationella företagens produkter, säger Jan Fager.

Havas Media delar in varumärkens upplevda relevans i två huvudgrupper, individuellt välbefinnande och kollektivt välbefinnande. I den senare gruppen är begrepp som miljö och socialt ansvar viktiga.

– Att göra ett konkret ställningstagande, engagera sig och ta ansvar är ett effektivt sätt att skilja ut sig på. Men det måste finnas en koppling mellan produkten och engagemanget, säger Victoria Olausson.

Johan Ununger:

– Man vill känna att det varumärke man gillar står för något mer än att att bara tjäna pengar. Det måste finnas passion och en vision för vad man vill med varumärket.

Så gjordes undersökningen om meningsfulla varumärken:

* 50 000 respondenter i 14 länder fick välja ut de varumärken som var meningsfulla för dem.

* De valde bland 300 varumärken.

* Länder som ingick: UK, USA Spanien, Tyskland, Frankrike, Italien, Indien, Brasilien, Argentina, Chile, Colombia, Mexico, Kina och Japan.

News Pilot

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.