Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Strategi och analys

De ska få fart på programmatic

Publicerad: 12 Maj 2015, 21:00
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:01

Sveriges Annonsörers kommitté för dagspressannonsering byter spår.Nytt fokus blir att hjälpa annonsörerna med programmerade köp, oavsett medieslag.


Det är Frippe Stenberg, till vardags vd på mediebyrån Vizeum, som tagit initiativet till kommitténs nya inriktning.

– Att driva en gammal fråga om print är inte aktuellt längre eftersom allt flyter ihop, säger han.

Att det är just programmatic som blir dagspresskommitténs huvudfråga beror på att medierna har börjat ta programmatic på allvar, och ser det som en betydande del av affären.

Bland annat har Bonnier nyligen presenterat sin nya annonsplattform Woo för programmerade köp av rörlig bild på alla Bonniers sajter, inklusive TV4 Play.

– Tidigare har branschen varit ganska skeptisk, men nu när mediehus som Bonnier, Schibsted, Stampen och Mediekompaniet ser programmatic som en seriös affär börjar det hända någonting, säger Frippe Stenberg.

– Vår uppgift i kommittén är att hjälpa annonsörerna att förstå vad programmatic kan betyda för dem, och se till att det inte bara blir något som storföretag sysslar med utan även mindre och mellanstora företag som inte har stöd från mediebyråer, säger Frippe Stenberg.

Tillsvidare behåller kommittén sitt namn, men Frippe Stenberg byter gärna för att markera den nya inriktningen.

– Istället för att driva en specifik mediefråga driver vi en sakfråga som berör alla mediehus, men vi har inte kommit på något bra namn.

Målsättningen är att presentera en uppsättning råd och rekommendationer om hur annonsörerna bör tänka för att genomföra programmatiska köp på bästa tänkbara sätt.

– Det handlar till exempel om vilka KPI:er som blir mest betydelsefulla, hur man säkerställer transparens i affären, skillnaden mellan att köpa kampanjer eller leads och hur man kan köpa räckvidd genom programmatic.

Enligt en färsk rapport från IRM utgörs i dag 3 procent av den digitala annonsaffären i Sverige i dag av programmerade köp.

Det är lägre än väntat, enligt IRM, men både medier och medieköpare räknar med att den automatiserade handeln snart tar fart.

– Programmatic är ett smart sätt att köpa annonser på, som så småningom kommer att omfatta alla kanaler, även tv, mobilt och print, säger Frippe Stenberg.

Han jämför med finanshandeln, som tidigare hanterades av mäklare men i dag till största delen i dag sker automatiskt.

– Det är bara de största affärerna som görs via mäklare, och så kommer det att se ut även på annonsmarknaden.

I Sverige finns det i dag flera olika plattformar för programmerade köp. De flesta mediehus har lanserat egna börser för sina annonslager, och även mediebyrånätverken har egna annonsbörser.

I bland annat Frankrike har flera konkurrerande mediehus gått samman och skapat en gemensam programmatic-plattform. Det finns än så länge inga tecken på motsvarande utveckling i Sverige, men Frippe Stenberg tror att det bara är en tidsfråga.

– Det kommer vara vad som krävs för att möta de stora drakarna Google och Facebook som dominerar programmatic-handeln i dag. Ska det finnas en motpol måste medierna gå ihop.

Han skulle helst se en stor gemensam annonsbörs där annonsörerna kan köpa alla svenska medier.

– Jag vet inte när men på sikt kommer det komma en extern aktör som tar det initiativet, och då kommer vi att få en fungerande och transparent marknad för programmerade köp.

Kommittén för dagspressannonsering

Frippe Stenberg, vd, Vizeum (ordförande)

Patrik Löfberg, nordisk marknadschef, Nissan

Annika Lindholm, nordisk mediechef, Mondelez

Henrik Stangel, annonsansvarig för Dagens Nyheter, Dagens Industri och Expressen

Andreas Sandin, Bonnier News

Anders Nylander, försäljningsdirektör Schibsted

Anders Sjösten, vd, Mediekompaniet

Daniel Collin, vd, MEC

Tobias Hedström, chefsanalytiker, TU

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.