Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag12.06.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Strategi och analys

De överlevde dokusåpan

Publicerad: 17 mars 2015, 22:00
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:09

Först ”Big Brother” – och nu ”Baren”. Skandalsåporna återvänder i kanalernas jakt på tittare. Dagens Medias Erik Wisterberg listar branschmänniskorna som har ett förflutet i dokusåpornas speciella värld.


Jens Liljestrand, Baren

26 år gammal, ”arbetslös och singel”, castades Jens Liljestrand till TV3:s ”Baren”.

2011 återvände han till dokusåpavärlden – för att som journalist tillbringa ett dygn i Big Brother-huset.

Jens Liljestrand, som efter ”Baren” hunnit bli disputerad litteraturvetare, presenterades 2012 som ny biträdande kulturchef på Expressen.

”Jag var väldigt berusad och transade, alltså klädde ut mig till kvinna, och blev upphånglad av en annan kvinna. Det är en väldigt annorlunda grej som jag aldrig har varit i närheten av i min vardag utanför ”Baren”. Det hände ju lite galna saker”, sade Jens Liljestrand nyligen till Dagens Media.

Erik Niva, Farme­n

2001 var han med i ”Farmen” – och beslutade sig för att jävlas. Erik Niva höll brandtal som militant vegan. Men allt var en bluff, konstruerad av ”Kommando Hans Fahlén” för att skapa debatt om dokusåpornas roll i samhället och deras tendens att ”avsiktligt skapa en skev, vinklad och manipulerad pseudo-realitet”.

”Jag breder i egenskap av dokusåpadeltagare ut mig över helsidor på Aftonbladets debattsida, medan personer som skrivit politiska texter som faktiskt kan förändra samhället refuseras gång på gång. Det är obscent”, skrev Niva själv om det hela på Aftonbladets debattsida.

Erik Niva är i dag en respekterad sport­journalist.

Kitty Jutbring, Big brother

Hon blev känd efter sin medverkan 2002 i ”Big Brother”. Det gav enligt en intervju i TV4 ”massor av erbjudanden”. Sedan dess har Kitty Jutbring varit programledare i P3, lett P3 Guld och lanserat en föräldrapodd. I dag bloggar hon för Mama, har precis fått sitt andra barn, och ångrar sin tid i ”Big Brother”.

”Det finns så himla mycket ur mitt förflutna jag önskar jag bara kan RADERA! Så mycket jag gjort, situationer jag ”hamnat” i… Den senaste tiden har jag ibland legat vaken i ångest över minnena, skrev hon själv på sin blogg när ”Big Brother” gjorde comeback 2014.

Hon syntes då i trailers för ”skandalsåpans urmoder” (som Aftonbladet kallade den) mot sin vilja.

Mille Lansburgh, Robinson

Kommer ni ihåg Emma Andersson och Mille Lansburgh? De fann varandra under SVT:s klassiska dokusåpa ”Expedition Robinson” och var enligt Expressen ”Sveriges hetaste dokusåpapar”.

Emma Andersson vann säsongen, gav ut en singel och blev programledare i Kanal 5.

Men vad hände med Mille Lansburgh?

Han bloggar som ”Styvpappan” på UNT, spelar i bandet ”Unguarded Moments” och jobbar som copywriter på Lensway.

”Är jag stor? Jag borde vara det. Men det känns inte så. Känner mig fortfarande som en lillebror, en underdog, trots att jag i princip har tre barn, hus, jobb, sambo och miljontals kronor i lån”, skrev han nyligen på bloggen.

Beatrice Karlsson, Villa Medusa

Beatrice Karlsson var en av åtta personer som sökt till ”Expedition Robinson” men som enligt Aftonbladet ansetts vara ”för extrema”. Istället blev de castade till första säsongen av Kanal 5:s ”Villa Medusa”. Beatrice Karlsson har även sökt till ”Idol” och deltog 2009 i ”Expedition Robinson”. 2012 var det dags igen i ”Robinson – Revanschen”.

Beatrice Karlsson har även en karriär inom journalistiken. Hon har jobbat som tv-reporter på SVT och arbetar i dag för P4 Norrbotten.

”Jag är en överlevare och van vid att leva primitivt. Jag bor i skogen och jagar älg och har även två totempålar hemma”, sade hon till Aftonbladet inför ”Robinson”-inspelningen 2009.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.