Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Strategi och analys

DDB: ”Då blir det effekt”

Publicerad: 9 Oktober 2012, 21:00
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:08

Musik i vardagen väcker positiva känslor och kan minska stress, enligt ny forskning. Nu uppmanas svenska reklammakare att bli bättre på att använda musik för att stärka effekten av reklamen.


Ämnen i artikeln:

DDBSpotify

Det är psykologiforskaren Marie Helsing som i sin avhandling från Göteborgs universitet konstaterar att vardagligt musiklyssnande är ett enkelt och effektivt sätt att öka människors välbefinnande och förbättra hälsan.

För att ge effekt ska det dock vara musik man tycker om, alla reagerar inte på samma sätt till samma musik.

Per Sundin, Sverigechef på Universal Music, är inte förvånad över forskningsresultaten, som presenterades vid Spotifys seminarium om musik och varumärken för medierådgivare i förra veckan. Han uppmanar svenska marknadsförare att oftare koppla ihop varumärken med musik.

– Nio av de tio mest sedda klippen på Youtube är musikklipp. Det är klart att varumärken gynnas av att synas där, sade han vid seminariet och gav Hard Rock Cafés medverkan i Justin Biebers video ”Baby” som exempel. Klippet har i dagsläget setts nästan 800 miljoner gånger.

Att använda musik för att förstärka effekten av reklam är sannerligen inte nytt.

Ett av de mest framgångsrika svenska exemplen från senare år är Saab, som lät specialskriva låten ”Release me”, för bandet Oh, Laura till lanseringen av sin nya miljöbil 2007.

Effekten blev dubbel. Det dittills okända bandet fick sin första stora hit, samtidigt som Saabs miljöbil fick ett snabbt genomslag, och kampanjen vann bland annat en 100-wattare samma år.

Fortfarande är dock en vanlig uppfattning att svenska reklammakare generellt är dåliga på att använda musikens kraft.

– Vi i Sverige är dåliga på ”extreme home makeover”-tricket, med reklam som vältrar sig i känslor, säger Jerker Fagerström, partner på DDB Stockholm.

Enligt honom påverkas konsumenters köpintention mer av att de gillar reklamen, och därmed varumärket, än av information och nyheter. Vilken musik som spelas är en av de mest avgörande faktorerna.

– Det som funkar bäst är när idén och musiken hör ihop. Då blir det effekt, säger han, och tar upp SEB:s pensionskampanj ”Forever Young” från 2009 som exempel.

Reklamfilmen innehåller en rad situationer där sjuttiotalister tvingas erkänna att de är äldre än de känner sig, till tonerna av Alphavilles ”Forever Young” från 1984.

– Den hamnade perfekt i målgruppen. Sjuttiotalister som har starka minnen till låten, och som enligt banken bör börja tänka på sin pension, säger Jerker Fagerström.

Per Sundin tycker att svenska företag för ofta väljer fel musik. Ett exempel är Garbergs reklamfilmer för Silja Line, där byrån valt att använda generisk dansmusik som påminner om hitmusik, istället för att anlita den verkliga artisten.

– Alla tror att det är så dyrt, men vi vill inget hellre än att dela med oss av våra låtar till reklam. Det kostar ingenting, i princip, säger han.

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

DDBSpotify

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.