Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag12.06.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Strategi och analys

Därför står alla varumärken i kö för Zlatan

Publicerad: 17 mars 2015, 22:00
Uppdaterad: 8 mars 2016, 07:39

2014 var året då Zlatan Ibrahimovic tog steget fullt ut och blev en rättighet. Genom samarbeten med Volvo, Dressmann, Vitamin Well och FN är han en tydlig symbol för en av årets stora trender – individsponsring.


McDonalds döper om sina hamburgare efter svenska skidprofiler, Volvo samarbetar med halva svenska kändiseliten och sponsorerna står i kö för att få synas tillsammans med Sarah Sjöström, Lisa Nordén och Marcus Hellner.

Intresset för företag att spegla sig i glansen av kändisar är just nu större än någonsin.

– För några år sedan var kutymen att vara aktsam kring sponsring av individer på grund av de stora riskerna. I dag ser det helt annorlunda ut och riskerna, har minskat, säger Cecili­a Perlind, varumärkeschef på TNS-Sifo och huvudordförande i Gyllene Hjulets jury.

Riskerna har inte försvunnit. Bara några månader innan den norska skidstjärnan Petter Northu­g blev VM-kung i Falun, dömdes han för rattfylla efter att ha kraschat sin bil och skyllt på sin kompis. Skandalen fick Audi att säga upp sitt avtal med Northu­g, medan Coop valde att fortsätta samarbetet.

– Företagen har blivit bättre på att skriva avtal med riskklausuler, samtidigt som hela branschen har blivit mer professionell. Stjärnorna har större incitament att sköta sig, säger sponsringskonsulten Magnus Berglun­d.

Anledningarna till att varumärken just nu flockas kring kändisar är många.

Jakten på engagerande innehåll till egna kanaler och sociala medier är en.

– Med sociala medier är det lättare att ta ut ett sponsorskap på olika sätt, genom filmer, bloggar eller utmaningar. Tidigare kunde det lätt bli lite platt, säger Cecilia Perlind.

Det kan också vara ganska enkelt att få till och aktivera ett samarbete med en enskild individ, jämfört med många andra sponsringssamarbeten som innebär en större apparat.

– Zlatan-effekten ska inte heller underskattas som enskilt bidragande orsak. Han kan både få fler idrottare att vilja ställa upp, samtidigt som fler företag blir nyfikna på principen att ha individer i reklamen, säger Magnu­s Berglund.

I Norge blev skidstjärnan Marit Björgen nyligen som första individ utnämnd till Årets sponsringsrättighet i en bransch­tävling.

I Sverige märks boomen inom individsponsring av en helt ny kategori i Gyllene Hjulet – Årets endorsement för samarbeten mellan varumärken och kändisar.

– Juryns fokus är på bidrag som kan påvisa direkt effekt på företagets affär av att använda en känd person, säger Niklas Birget­z, vd på Sponsrings & eventföreningen som anordnar tävlingen.

Magnus Berglund ger två huvudskäl till varför ett varumärke ska använda kända individer i sin marknadsföring.

Antingen vill företaget förstärka sin nuvarande position genom att hitta en individ som befäster vad man står för. Alternativet är att förflytta varumärket genom att samarbeta med någon som står närmare det man vill förknippas starkare med.

– Ett företag med en låg­intresse­produkt kan livas upp genom att samarbeta med någon som krockar lite med varumärket, säger han.

Det får dock inte vara för långsökt eller krystat – det tjänar varken varumärket eller individen på.

Zlatan Ibrahimovic som ansikte utåt för Volvos suv är det ingen som ifrågasätter, men desto fler höjde på ögonbrynen när det stod klart att han skulle samarbeta med Dressmann.

– Det klingar lite falskt, H&M hade varit mer trovärdigt, säger Niklas Birgetz.

– Men alla vet vilken vinnarskalle Zlatan har. Kanske försöker han slå andra fotbollsstjärnors enorma reklamavtal.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.