Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Strategi och analys

Därför skrotar LRF utomlands

Publicerad: 22 januari 2013, 22:00
Uppdaterad: 6 december 2015, 13:58

LRF Media skrotar tidningar i Finland och Tyskland.


Ämnen i artikeln:

LRF Media

– Tidningar som ska ha nationell prägel är svåra att göra från Sverige, säger utlandschefen Knut Persson.

LRF Media, ett av Sveriges större tidskriftsförlag, har försökt bredda sin verksamhet genom att ge ut sina titlar i andra länder.

– Vi har varit ett nationellt förlag väldigt länge om man jämför med till exempel Bonnier och Allers. För ungefär fem år sedan valde vi att inleda internationell verksamhet styrd från Sverige, säger Knut Persson.

Nu står det klart att den internationella expansionen bromsas. De finska utgåvorna av ”Drömhem & Trädgård” och ”Lantliv” har gjort sitt. De sista utgåvorna gavs ut innan jul.

– Det har visat sig att tidningar som man kan översätta rakt av funkar bra. Men tidningar som ska ha en nationell prägel är svåra att göra från Sverige.

Tidigare under 2012 skrotade LRF Media även de tyska utgåvorna av ”Lantliv” och ”Traktor Power”, på grund av dålig lönsamhet.

Förlagets utländska utbud består nu av de finska varianterna av ”Traktor Power”, ”Hembakat” samt ”Allt om Historia”. Den senare ges även ut i Norge och Danmark.

– Det är titlar vi ska fortsätta med, säger Kent Persson.

Han filar även på framtida utlandslanseringar.

– Vi ska försöka växa i Norden. Det innebär att vi kan göra saker både i Norge och i Danmark. Men det blir lite annorlunda i och med att vi i huvudsak ska göra titlar man kan översätta.

LRF Media har under året genomfört omfattande besparingar. Personalstyrkan har skurits ned med uppemot 40 tjänster. Detta efter ett 2011 då förlaget gick med förlust.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

LRF Media

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.