Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Strategi och analys

”Då låste jag bara in mig”

Publicerad: 14 April 2015, 21:00
Uppdaterad: 6 September 2017, 13:43

Hon är Army of Lovers-stjärnan som blev pr-vd och ansiktet utåt för otrohetssajten Victoria Milan. För Dagens Media berättar Dominika Peczynski om framtiden för Mafioso, livskrisen och hur hon upplevde uppmärksamheten kring romansen med Anders Borg.– Det har varit ganska jobbigt, säger hon.


Strax efter lunchrusningen dyker Dominika Peczynski, 44, in på den för stunden folktomma Teaterbaren bredvid Dramaten i Stockholm.

Hon har precis avslutat en veckas inspelningar av ”Idol”, där hon har en roll som sidekick.

Dagen efter intervjun ska Dominika Peczynski till Ryssland – för att spela med Army of Lovers.

– Vi giggar igen. Vi säljer ut arenor, det är inga jävla klubb­spelningar. Senast vi var i Moskva sålde vi ut Olympiastadion, säger hon.

Ett uttalande som är karaktäristiskt för den självsäkra och frispråkiga pr-konsulten Dominika Peczynski, som vi är vana att se i medierna. Hon har levt i offentligheten. Varit popstjärna, modell, tv-programledare, frontat otrohetssajten Victoria Milan och drivit sin pr-byrå Mafioso sedan 2002.

Samtidigt är hon skrockfull. Har varit nere för räkning i en utmattningsdepression men vägrar att tycka synd om sig själv. Vill inte säga att hon är lycklig av rädsla för att lyckan då ska försvinna.

Nu söker hon inte längre offentligheten.

– Det fanns en anledning till att jag drog mig tillbaka från kändis­livet. Jag var så jäkla trött på det. Jag tycker inte att jag har ett så stort hål i själen i dag som behöver fyllas på med kändisskap.

Var det ett hål i själen du tidigare försökte fylla?

– Ja, det tror jag alla gör som jobbar med sådant. Men jag har inte det hålet i dag.

Det senaste året – och speciellt de senaste månaderna – har varit händelserika.

Dominika Peczynski gav bort halva sin pr-byrå Mafioso till sin dåvarande sambo Yoav Bartal, som även är far till ett av hennes barn. I februari blev hennes romans med den forne finansministern Anders Borg offentlig. Hänt Extra hävdar att deras uppgifter ledde till att Anders Borg valde att själv berätta om relationen för Expressen.

Kombinationen hyllad finansminister och Dominika Peczynski blev en fest för medierna. Själv har hon inte låtit sig intervjuas om romansen, utan följt rapporteringen från sidlinjen.

– Det är klart att jag kunde tänka mig hur det skulle bli. Men samtidigt har jag tyckt att det har varit ganska jobbigt.

Vad har varit jobbigt?

– Tonen, det oskrivna och osagda, har varit jobbigt. Bildvalen. Rubriksättning.

Är det hur du beskrivs?

– Ja. Det är mer insinuationer än något konkret. Varför har jag till exempel röd klänning på varenda bild? Det finns så mycket i det som inte är uttalat.

Vadå?

– Att jag är något slags femme fatale, en dålig kvinna, en fallen kvinna, en Maria Magdalena eller en Carmen. Jag känner inte igen mig i det.

Hur kände du den dagen då det kom ut?

– Då låste jag bara in mig. Jag gick ingenstans på två, tre dagar.

Du är ju pr-proffs – var du inblandad i hur det skulle kommuni…

Där sätter Dominika stopp.

– Du ställer jättebra frågor. Men jag kommer inte falla i den fällan. Jag vill inte prata om det.

Kan du se att det är hur du tidigare har profilerat dig som återspeglas nu?

– Ja, det är klart. Kanske speciellt med Victoria Milan.

Ångrar du Victoria Milan?

– Nej, absolut inte. Jag såg själv till att få det uppdraget och jag tyckte att det var roligt.

Dominika Peczynskis samarbete med Victoria Milan – hon hade titeln Sverigechef – avslutades efter att Victoria Milan gått ut i en kampanj där drottning Silvia gav sin svärson Chris O’Neill rådet: ”Begå inte samma misstag som min man” – följt av uppmaningen ”Använd Victoria Milan för en DISKRET affär.”

– Jag tyckte inte om det och vi hade bråkat om det i en månad. Jag försvarade det i någon halvtimme, av ren lojalitet. Men sedan sket jag i det, säger Dominika Peczynski i dag om kontroversen.

Dominika Peczynski föddes 1970 i Warszawa. Mamma Natalia var matematiker på universitetet och pappa Bohdan var civilingenjör.

Familjen hade det gott ställt. Hade barnflicka.

Hennes mamma är judinna och när Dominika var sju år flydde familjen det kommuniststyrda och antisemitiska Polen. Dominika trodde själv att familjen skulle på semester i Grekland, vilket var det land som familjen hade fått utresetillstånd till.

Därifrån ledde en färja till Nynäshamn.

– Jag är de facto båtflykting.

I stället för det strandliv som den unga Dominika sett framför sig användes de nedpackade luftmadrasserna som sängar på ett kontor i centrala Stockholm där familjen sov till en början.

– Jag trodde ju att vi var på semester i Grekland. Men varje morgon fick vi blåsa ut de där luftmadrasserna och gå ut på stan. Det var så klart jättemärkligt för mig som hade haft mina första sju år i en jättetrygg miljö.

En etta i Hägersten och en lånad lägenhet i Hornstull passerade revy innan familjen slog sig ned i Bredäng, söder om Stockholm.

Ett extrajobb på jullovet i restaurang Tyrols personalmatsal blev vägen in i rampljuset. Dominika Peczynski gick till jobbet i ”lårhöga stövlar, leopardtopp och en liten florhatt” för att servera mat till ensemblen som spelade Povel Ramels ”Tingeltangel”.

Där var Camilla Thulin kostymassistent.

– Hon tyckte att det var roligt med en liten fjortis som stod i florhatt och slevade gulaschsoppa. Vi blev vänner.

Via Camilla Thulin lärde Dominika känna Alexander Bard och fick modelljobb. Det ledde senare till att hon blev utvald till att ingå i Army of Lovers.

– Jag har varit bra på att greppa tillfällen. Jag noterar när ett tillfälle uppenbarar sig. Det är en av mina stora styrkor.

Nu är Dominika Peczynski i den situationen att hon äger och driver pr-byrå tillsammans med sitt ex. Formellt heter bolaget fortfarande Peczynski & Bartal AB, men går under varumärket Mafioso.

– Vi äger 50 procent var av bolaget och det är ingen av oss som har erbjudit sig att sälja, konstaterar Dominika Peczynski.

Hur funkar det?

– Det funkar okej efter omständigheterna.

Det låter som en jätteknepig situation?

– På sätt och vis kanske det är lättare än när vi var ihop. Han kan en massa saker som jag inte kan, så vi kompletterar varandra. Vi är också föräldrar till samma barn, så vi har inte råd att vara ovänner oavsett.

Yoav Bartal, med bakgrund som strategisk rådgivare, pressekreterare och politiskt sakkunnig för Folkpartiet i regeringskansliet, har breddat byrån mot public affairs och är i dag vd.

Dominika Peczynski står för erbjudandet inom marknads-pr. Under sig har duon för närvarande tre juniorkonsulter.

Bolaget omsatte 2,1 miljoner kronor under det brutna räkenskapsåret 2013/2014, och redovisade ett rörelseresultat på dryga 700 000 kronor.

– Jag kommer att fortsätta driva Mafioso, det är genuint roligt. Men sen vill jag ha andra mer spacade projekt vid sidan av, som ”Idol”. Annars blir jag uttråkad, och det är inget bra tillstånd.

Vad ska du göra mer?

– Jag har lite andra saker på gång. Men det vill jag inte berätta om nu.

För omkring fem år sedan var situationen för Mafioso en helt annan. Skulder noterades. Byrån blödde pengar. Bakom turbulensen fanns en utbränd företagsledare.

Dominika Peczynski hade gått in i väggen. Fått en utmattnings­depression.

– Jag ringde folk utan att komma ihåg vem jag ringde till, gick på stan och kom inte ihåg var jag bodde. Det var en väldigt tuff period. Min svacka var kortare, men efterdyningarna av det märktes ett par år.

Du verkar vara en person som inte ger upp?

– Det är förbjudet i min värld att tycka synd om sig själv. Då är man otacksam. Man får göra det ibland i sin ensamhet, men man ska inte ha det som livshållning. Men när jag blev utbränd sket jag i allt.

Så, om du skiter i allt skrock du har för dig, hur mår du i dag?

– Man ska inte säga att man är lycklig för då kanske man slutar att vara lycklig. Men jag mår väldigt bra. Det gör jag.

Dominika Peczynski

Ålder:

44.

Familj:

Två barn, 3 och 14 år.

Tjänar:

437 400 kronor, fastställd förvärvsinkomst, inkomstår 2013.

Civilstånd:

Ogift.

Bor:

Mariatorget, på Södermalm i Stockholm.

Kör:

Har inte körkort. Åker kommunalt ”som alla andra”. Ska jag längre får någon köra mig.

Medie- vanor:

Läser allt, som vilken pr-konsult som helst.

Intressen:

Läsa böcker, det är mitt enda fritidsintresse. Läser just nu ”Sapiens” (Yuval Noah Hararis bok om mänsklighetens historia).

Dold talang:

Är jättebra på att plocka svamp. Jag ser svamparna som ingen ser.

Styrka:

Att jag skakar av mig motgångar snabbt.

Svaghet:

Är slarvig.

Blir glad av: Jag blir glad av andra människor.

Blir arg av:

När folk missförstår saker med flit. Gillar inte moralism.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.