måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Strategi och analys

Då lanseras Bonniers Viaplay-dödare

Publicerad: 28 oktober 2014, 22:00
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:07

Dagens Media kan i dag berätta nya detaljer om Bonniers kommande jättetjänst för koncernens tv- och film-rättigheter.


EW

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se


I slutet av september kunde Dagens Media berätta om Bonnierkoncernens plan: att samla samtliga rättigheter inom rörlig bild i en enda nätbaserad jättetjänst.

Bonnierbossen Tomas Franzén lämnade dock inga detaljer.

Enligt uppgift till Dagens Media har TV4-Gruppens utvecklingsavdelning nu fått förtroendet att ta fram den nya plattformen. Arbetet är redan igång. Nyrekryteringar görs för att kunna axla den stora uppgiften.

Enligt preliminära bedömningar ska en första lansering mot marknaden ske någon gång under det andra kvartalet 2015, enligt Dagens Medias källor.

TV4:s vice vd Cecilia Beck-Friis leder arbetet. Hon är sedan den 1 oktober även digitalchef för Bonniers affärsområde ”Broadcasting”. Där ingår svenska TV4-Gruppen, finska MTV, betalkanalen C More och produktionsbolaget Nyhetsbolaget.

Nu har hon den tuffa utmaningen att få ihop alla bolagens näterbjudanden till en enda enkel och attraktiv tjänst. Den kommer inte bara konkurrera med MTG:s Viaplay, utan även möta aktörer som Netflix, HBO och gratistittandet på exempelvis Youtube.

Dagens Media har sökt Cecili­a Beck-Friis, som varit på resa under höstlovet. Hon svarar via mejl att Bonnier tittar på hur koncernen ”bäst kan samverka kring och distribuera allt det fantastiska innehåll och de starka rättigheter som vi sitter på inom koncernen på ett sätt som gör det enklare för tittarna och användarna”.

Hon vill inte kommentera Dagens Medias uppgifter om lanseringstidpunkt.

– Givetvis sker arbetet på bred front mellan berörda bolag, och de bolagen är också representerade i projektet. Vi fortsätter att jobba i högt tempo, men hur vi ser på det innehållsliga erbjudandet eller när vi tänker lansera är inte något som vi riktigt vill bjuda på än, skriver Cecilia Beck-Friis till Dagens Media.

Prissättningen blir troligen en viktig fråga. I dag kostar enbart C Sports premiumpaket ”all access” 399 kronor. C More Play kostar i dagsläget 349 kronor i månaden. TV4 Play premium erbjuds redan i dag med tillägget C More Sport för 299 kronor i månaden. Enbart TV4 Play Premium kostar 99 kronor i månaden. Samma pris gäller Filmnet. SF Anytimes modell bygger istället på styckpriser.

Som jämförelse kostar Viaplay Sport 279 kronor i månaden. Den som vill se hela Allsvenskan får dock punga ut med ytterligare 129 kronor i månaden.

Rättighetsbiten är en annan viktig fråga att hantera om Bonniers OTT-tjänst ska kunna fungera på alla plattformar och i flera länder.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev