Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Strategi och analys

Bizkit: Nu har vi nått vår vision

Publicerad: 12 Maj 2015, 21:00
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:01

Fler mediebyråer vill kunna erbjuda helhetslösningar för kundernas kommunikation.Bizkit Wisely – som nyligen tog över Hyundais reklamproduktion – är ett exempel.– Nu har vi nått en liten bit till vår vision, att ha ett uppdrag som bara jobbar med oss, säger Rickard Bröms på byrån.


Efter fem år som Hyundais mediebyrå fick Bizkit Wisely i april förtroendet att ta över all kommunikation för bilmärket. Tidigare hade reklambyrån Le Bureau skött reklamproduktionen.

– Det är en fördel för oss att ha både medieplanering och arbetet med vårt kreativa uttryck hos en och samma samarbetspartner. Det är effektivare att ha allt på samma ställe. Att utöka samarbetet med Bizkit Wisely var naturligt för oss då vi, våra kunder och vår omvärld blir allt mer digitaliserade, säger Roland Bägén, marknadsdirektör på Hyundai.

Internet är den absolut viktigaste kanalen i bilbranschen eftersom det är där köpbeslutet tas, menar han. Därför var steget till att bara jobba med Bizkit Wisely inte så stort.

– Det började med att Bizkit Wisely var vår mediebyrå och även producerade våra banners, men över tiden har det mesta av vår kommunikation blivit digital och därmed har ansvaret hos Bizkit Wisely vuxit. De bokar våra medier, har byggt vår sajt, tar fram digitalt content till flera plattformar och sköter vår närvaro i sociala medier.

Rickard Bröms, ansvarig för det kreativa på Bizkit Wisely som ihop med hela företaget har jobbat mot en helhetslösning, menar att det enda sättet att vara strategisk är om man kan ta ansvar för så många discipliner som möjligt.

– Det är otroligt marigt att vara strategisk om du är specialistbyrå. En reklamstrategi är inget utan en mediestrategi, som inte är något utan en pr-strategi, som inte är något utan en sociala medier-strategi. Allt hänger ihop.

Han är övertygad om att alla byråer måste ta sig an problemlösning på riktigt för att ha en framtid.

– Vi måste börja tänka som start-ups. Det vi skapar måste ha en chans till ett organiskt liv och inte enbart ett mediestöttat sådant. Om man skapar något som kan växa organiskt så har man skapat något långsiktigt. Till skillnad från en kampanj, säger Rickard Bröms, och fortsätter:

– Den som tror att reklam i den form vi känner den i dag är framtiden, den bör nog tänka till. Att skjuta ut 30 sekunder film mot en herrans massa okända människor. Jag har svårt att se att det är så vi bygger varumärke i framtiden. Den som däremot kan skapa produkter som folk älskar att använda eller underhållning som folk skrattar i brallan av, den har avsevärt bättre möjligheter, tror jag. I Hyundais fall är vi varken webbyrå eller mediebyrå, vi är deras ”sälja-bilar-byrå”.

Hyundais marknadsdirektör menar att fördelen med att ha all kommunikation samlad hos en byrå är att man slipper diskussionen om vad som ska vara bärande: den kreativa idén eller medielösningen.

– Det går hand i hand eftersom det är en och samma partner som sköter detta. Det minskar missförstånden och det finns ingen annan att skylla på.

Trots det är Roland Bägén tveksam till om branschglidningen är en trend.

– Å ena sidan är medielandskapet så komplext nu att jag tror att en del kunder kommer att samla sin kommunikation hos färre leverantörer för att fördjupa samarbetet med dem. Å andra sidan, när det är så komplext och fragmenterat kommer andra att söka specialister inom olika discipliner och sätta ihop ett dreamteam.

Frippe Stenberg, vd på Aegis-ägda mediebyrån Vizeum, tror att flera av mediebyråerna i Sverige har goda förutsättningar att utmana reklam- och pr-byråerna.

– Det som talar för mediebyrån är den stora kunskapsmassan om målgruppen. Vi vet var konsumenterna handlar, vilka medier de använder och var man når ut bäst med sina budskap, oavsett om det handlar om köpta, förtjänade, sociala eller företagets egna kanaler.

Gustaf Sehlstedt är vd på reklambyrån Le Bureau, som jobbat med Hyundai i åtta år. Han ser ingen tendens till att fler annonsörer samlar sin kommunikation hos mediebyrån.

– Nej, absolut inte, jag märker inte att mediebyråerna börjar konkurrera med oss, det är ingen tendens eller trend. Det händer inte att vi ställs mot en mediebyrå i en upphandling.

Hur ser du på att inte längre jobba med Hyundai?

– Hyundai gjorde en upphandling och vi valde att tacka nej till att delta av olika skäl. Det kanske passar dem bättre att jobba på det här sättet, de har säkert en plan.

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.