Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Strategi och analys

Banners inte del i lyftet

Publicerad: 7 April 2010, 07:31
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:55

Sökordsmarknadsföring är på väg att komma ifatt bannerannonseringen i företagens digitala budgetar. "Webbannonseringen behöver bli mer relevant", säger Henrik Stangel, försäljningsdirektör på Dagens Nyheter.


Förra året minskade investeringarna i displayannonser på webben med 6 procent till 1,8 miljarder. Samtidigt ökade annonsörernas digitala investeringar totalt med 2 procent och sökordsmarknadsföringen med 11 procent.

Sökordsmarknadsföringen omsatte 1,5 miljarder kronor förra året, enligt IRM, och är därmed nästan lika stor som displayannonsering, där banners utgör den överlägset största kategorin.

– I USA och Storbritannien utgör sök en större andel av den digitala budgeten än banners, och även i Sverige kommer sök växa mer än banners i år. Men om och när det går om är svårt att säga, säger Tobias Hedström, analytiker på IRM.

Det stora intresset för sök beror till stor del på att det är lätt att utvärdera och köpa, tror Tobias Hedström. Annonsören betalar för klicken och ser direkt hur effektiv marknadsföringen är.

– Bannern liknar mer den traditionella synen på reklam, där man betalar för exponering. För att mäta effektiviteten måste man ut och fråga folk, säger Tobias Hedström.

Men han är inte beredd att dödförklara bannern, och sista kvartalet ökade displayannonseringen, om än från väldigt låga siffror från det krisdrabbade fjärde kvartalet 2008.

– Displayannonseringen kommer att vara stark även i år.

På DN.se minskade bannerintäkterna förra året, men de tog fart igen i februari i år, enligt försäljningsdirektören Henrik Stangel. Han tror dock att bannern behöver utvecklas för att fortsätta vara intressant som annonsformat.

– Det går att göra mycket mer än i dag för att göra bannern relevant. Många fastnar i att bannern ska leda vidare till en landningssida, men egentligen bör bannern kunna göra hela jobbet själv.

På DN.se, vars annonsförsäljning numera sker centralt från Bonnier, testas nya vägar för att öka relevansen i bannerannonserna. Framför allt genom att kombinera banners och sök. Annonsörerna betalar för att deras annonser ska hamna i anslutning till sökbara ämneskategorier på sajten, exempelvis livsstil eller motor.

– Vi måste kunna sälja mer på djupet. Det efterfrågas, säger Henrik Stangel.

På Sveriges största mediesajt, Aftonbladet.se, märktes ingen nedgång i bannerköpen förra året. Men annonsörernas beteende förändras.

– Vi säljer mer stora format på startsidan och i våra stora avdelningar,och intresset för målgruppsstyrning ökar. Där finns det mycket kvar att göra, säger försäljningsdirektören Anders Berglund.

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.