Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Strategi och analys

Almedalens snackisar

Publicerad: 23 juni 2015, 21:00
Uppdaterad: 6 december 2015, 11:57

Almedalsveckan är full av utspel, pr-trick och debatter som ingen kommer ihåg.Dagens Medias Erik Wisterberg listar fem snackisar som etsat sig fast i minnet.


Littorins fall

Med kort varsel kallades journalisterna till pressträff på Wisby hotell under Almedalsveckan 2010. Väl där fick de det dramatiska beskedet från den dåvarande arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin.

Med gråten i halsen – mitt under brinnande valrörelse – avgick han. Förklaringen som serverades: Mediernas påstådda närgångna bevakning av hans vårdnadstvist.

Men det var vad Sven Otto Littorin inte berättade, att Aftonbladet dagen innan ställt frågor om ett sexköp, som slog ned som en bomb i Almedalen.

Kyssen i S:ta Karins ruin

Inför gäster som Nyamko Sabuni, Wanja Lundby-Wedin och Lars Ohly skedde ett speciellt bröllop i Visby 2007.

RFSL:s ordförande Sören Andersson gifte sig då med sin älskade Daniel Juvas. Formellt var det ett registrerat partnerskap som Sören och Daniel ingick. Ceremonin, som skedde på KD:s dag, var ett inlägg i kött och blod i den då heta debatten om könsneutrala äktenskap.

”Sällan har väl en vigsel varit så politisk”, skrev DN.

Sedan 1 maj 2009 har Sverige en könsneutral äktenskapslag.

Schymans grillparty

100 000 spänn räcker knappt till en helsida i en större morgontidning. Vid sidan av Littorin-affären skapade FI:s Gudrun Schyman 2010 års största snackis genom att lägga samma summa i kontanter på grillen. Bakom pr-tricket, som skulle sätta fokus på att kvinnor får sämre lön än män, stod pr-byrån Studio Total.

Det var deras pengar som brann.

– Vi hade först tänkt köpa en båt för pengarna. 100 000 kronor är vad vi tjänar mer varje år för att vi är män, så vi tyckte det här var bättre, sade Per Eriksson på Studio Total.

Nazisterna i Visby

Många reagerade starkt när det nazistiska Svenskarnas parti, via ett antal torgmöten, gjorde entré i Almedalen 2013.

Mona Sahlin blev förföljd av tre män från partiet, som ska ha kallat henne ”landsförrädare”.

När partisekreteraren Jonas Andersson klev upp för att hålla sitt sista torgmöte för veckan möttes han av ett hundratal personer som hand i hand, med ryggen mot talarna, markerade sin avsky mot partiet i en tyst manifestation.

2014 höll partiledaren tal från Almedalens scen. Nyligen kom beskedet att Svenskarnas parti lägger ned.

Pussy Riot dök upp

Nyheten spreds som en löpeld på Twitter. ”Pussy Riot är i Almedalen.”

Det kontroversiella konstnärskollektivet dök upp i Visby 2013 med ett framträdande påannonserat av DJ-duon Rebecca och Fiona. Simultant publicerade Aftonbladet, SvD och SVT ”exklusiva intervjuer” med Pussy Riot-medlemmarna ”Serafima” och ”Shaiba”. I Visby fick de stor spridning för sitt budskap om den antidemokratiska utvecklingen i Vladimir Putins Ryssland.

Bakom det hela stod den lilla byrån Ebba Lindqvist PR.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev