Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Strategi och analys

Aftonbladet snuvade på domänen

Publicerad: 25 september 2012, 21:00
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:09

Aftonbladet ska snart sjösätta sin nya Play-tjänst.Men mediejätten äger inte domännamnet, kan Dagens Media berätta.– Vi har folk som tittar på det, säger Aftonbladets tv-chef Magnus Zaar.

Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

NP

News Pilot


Fenomenet att ”kapa” kända företags namn på internet genom att registrera domännamn som har klar koppling till deras varumärke var mycket vanligt främst under 1990-talet.

Men än i dag händer det att stora företag får se sig snuvade på den .se-adress de så gärna vill använda.

Kvällstidningen Aftonbladet, klädkedjan Joy och världskända mikrofontillverkaren Shure är några av de bolag som just nu driver domänprocesser hos Stiftelsen för internet­struktur, som har hand om alla .se-adresser.

Aftonbladet står inför lanseringen av ”Aftonbladet Play”, som ska bli en gemensam plattform för Aftonbladets webb-tv.

Men domänen aftonbladetplay.se ägs av Daniel Eriksson via företaget Passage & infosystem AB.

Aftonbladet strider nu hos Stiftelsen för internetstruktur för att tvinga bolaget att ge upp domänen.

– Vi har folk som tittar på detta. Det är naturligtvis så att det är vi som ska äga den, säger Magnus Zaar.

Christer Eriksson på bolaget Passage & infosystem säger att de ännu inte har tagit ställning till om de ska släppa domänen eller inte.

– Vi har fått en massa brev om att Aftonbladet vill ha den, men vi har inte bestämt hur vi ska göra än. Om vi släpper den vill vi nog ha betalt för omkostnader.

Varför registrerade ni den?

– Vi hade planer på att få nytta av den i framtiden, men det har inte blivit så än.

Aftonbladet har dock ett bra utgångsläge – då bolagets varumärke är starkt. Dock måste man kunna bevisa att Passage & infosystem AB har handlat i ”ond tro” för att tvisten, som avgörs av Stiftelsen för internet­struktur, ska kunna vinnas.

Tv-operatören Sappa förlorade i slutet av förra året tvisten om domänen zappa.se.

I beslutet står det visserligen att ”domännamnet zappa.se var förväxlingsbart med Sökandens [Sappas] kännetecken”. Men då innehavaren hade ett ”visst berättigat intresse för sitt domännamn” samt varken registrering eller användning kunde ”anses ha skett i ond tro” fick Sappa bita i det sura äpplet.

Hur Stiftelsen för internet­strukturs tvistlösare bedömer fallet aftonbladetplay.se är därför svårt att sia om i förväg.

Fem bolag som vann – och fem som förlorade

BIFALL

Ryanair.se – ”Innehavaren ansågs inte ha ett berättigat intresse till domännamnet och det har registrerats och använts i ond tro.”

Saabsverige.se – ”Innehavaren har medgivit Sökandens yrkande.”

Svt24.se – ”Innehavaren hade kännedom om Sökandens kännetecken vid registrering och stört Sökandens affärsverksamhet (ond tro).”

Volvo.se – ”Innehavaren har erbjudit försäljning av domänen (ond tro).”

Fiat.se – ”Innehavaren är återkommande cybersquatter och har inte bemött yrkande om överföring (ond tro).”

AVSLAG

Frökensverige.se – ”Sökanden kunde inte påvisa att den har ett kännetecken med rättsgrund i Sverige.” Panos Emporio, som äger rättigheterna till Fröken Sverige-tävlingen, förlorade tvisten mot Kian Video Productions. I dag finns inget innehåll på sidan.

Syoguiden.se – ”Innehavaren ansågs ha berättigat intresse till domännamnet,” Syoguiden i Sverige AB förlorade domännamnet till bolaget Framtidsutveckling AB.

Bigbag.se – Bigbag AB förlorade tvisten mot Bigbag softwear AB. Men Bigbag AB tycks efter bakslaget ha säkrat tillgång till domännamnet på annat sätt. ”Sökanden kunde inte påvisa att den har ett kännetecken med rättsgrund i Sverige.”

Lotto.se – Svenska spel förlorade tvisten mot privatpersonen Björn G. “Innehavaren ansågs ha berättigat intresse till domännamnet.”

Folkhemmet.se – Svenska Folkhemmet AB förlorade tvisten till Myrén Film AB, som planerade en filmproduktion med namnet Folkhemmet. ”Innehavaren ansågs ha berättigat intresse till domännamnet och ond tro kunde inte påvisas.”

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev