Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Strategi och analys

Advertorials tar plats i dagspressen

Publicerad: 30 mars 2011, 07:18
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:15

Annonsörerna vill in i den redaktionella miljön för att nå reklamtrötta konsumenter. Dagspressen stretar emot – men har i vissa fall öppnat sig för samarbeten som skulle vara otänkbara för några år sedan.


Reklam som inte ser ut som reklam efterfrågas allt mer av annonsörerna.

– Vi kan se att dessa typer av samarbeten och koncept ökat en del, säger Jimmy Bolander, mediechef på Mediacom.

I magasinvärlden har advertorials – annonser i förklädd i redaktionell skrud – exploderat.

– För exempelvis vissa företag med tjänster och produkter som kanske behöver lite mer förklaring och information kan ett advertorialupplägg fungera bra, säger Jimmy Bolander.

Men dagspressaktörerna sätter hälarna i marken.

– På vilket sätt skulle det vara bra för en trovärdig nyhetsförmedlare om du kunde köpa innehåll? frågar Daniel Sandström, chefredaktör på Sydsvenskan, retoriskt.

Henrik Stangel, försäljningsdirektör på Dagens Nyheter:

– Vår produkt är nyheter med granskning och analys och hela värdet bygger på integriteten, säger han.

I vissa fall har dagspressen dock släppt in annonsörerna i det redaktionella – på ett sätt som skulle vara omöjligt bara för några år sedan.

Förra året, till exempel, åkte Aftonbladets reportrar runt i Sverige tillsammans med bemanningsföretaget Proffice, i den gemensamma kampanjen ”Jobbresan”. I avtalet reglerades bland annat hur mycket annonser Proffice skulle köpa under året samt vilken exponering företagets logga ska ha i anslutning till artiklarna. Aftonbladets chefredaktör Jan Helin medgav att ”gränserna förflyttas” medan Proffices marknadschef Thomas Magnusson jublade – och beskrev samarbetet som en succé. Andra var mer kritiska.

– Det är något slags publicistiskt världsrekord i anti-journalistik., sa en Aftonbladet-medarbetare till Dagens Media.

Även Metro har genomfört flera redaktionella samarbeten, inklusive kampanjen ”Internationella sömnveckan” tillsammans med Ikea.

– De ville ha fokus på sömn och sina sängar, säger vd:n Andreas Ohlson.

Dessutom har tidningen genomfört ett samarbete med Lindex i tidningens nyutkomna modebilaga, med en av tidningens bloggare, som var tydligt annonsmärkt, säger Anderas Ohlson.

Jimmy Bolander, mediechef på Mediacom, ser positivt på utvecklingen.

– Det handlar om att skapa relevanta och kundanpassade lösningar som ligger i linje med mediets tonalitet för att på det sättet kunna göra annonsinnehållet ännu mer anpassat och relevant för läsarna, säger han.

På webben har mediehusen vågat experimentera på ett helt annat sätt än i papperstidningarna. 

– Jag tycker det är problematiskt bara med den typen av småannonser som aftonbladet.se har som ser ut som artikelpuffar, säger Sydsvenskans Daniel Sandström.

Annonserna han talar om – insprängda i högerspalten på aftonbladet.se bland vanliga artiklar och som slussar läsarna vidare till kampanjsajter – har dragit in mycket pengar till tidningen. Men de är kontroversiella.

Ibland har Aftonbladets egna medarbetare medverkat i de köpta artiklarna, vilket fått journalistfacket att reagera starkt. De köpta artiklarna produceras av Minimedia och har också fällts av Reklamombudsmannen vid ett flertal tillfällen.

Tydligheten är extremt viktigt, säger Jimmy Bolander.

– Det ska inte handla om att vilseleda läsarna genom att få dem att tro att det är redaktionellt innehåll, utan naturligtvis mycket viktigt att vara tydlig vad gäller avsändare och annonsmarkeringar, säger han.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.