Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Strategi och analys

1. vilka tycker du borde vinna ett guldägg i år?2. ser du någon trend i år?

Publicerad: 28 april 2015, 21:00
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:02


Ämnen i artikeln:

Guldägget

Stefan Ronge

Kreativ chef på Deportivo

1: – Jag tycker att det finns många bra och smarta kampanjer. En som står ut lite är ”Leva med lagg” som många gillar och jag också. Det är en sådan glasklar insikt, den förklarar komplicerad teknik på ett enkelt sätt. Det gillar jag. Men över huvud taget finns det mycket smart. Det vi har jobbat för de senaste åren, att bygga idéer från en förtjänad grund, börjar man se att allt fler också gör. Istället för att pressa på och stjäla folks tid utgår man från: Varför ska någon vilja ta del av det här, varför ska någon vilja dela det och vilket värde bidrar det med?

– Ett frågetecken när det gäller branschens utveckling är att det finns flera kampanjer i Guldägget som börjar med en förtjänad grund, men är det verkligen representativt för det som driver byråernas ekonomier just nu, det man dagligdags levererar till kunderna? Jag tror tyvärr inte det.

2: – Det är fler som involverar olika typer av innovationer i sina kampanjer och tänker på hur man kan möta folk fysiskt. Man låter teknik bli redskap kreativt, något vi kämpar mycket med. En annan trend är att man kanske inte heller är lika beroende av vilket format det ska bli. Vi pratar mycket om att jobba med öppna svar, vi börjar inte med formaten, det kan bli en klänning eller en maskin eller en film. Det svaret är öppet.

– Jag hoppas och tror att vi kommer att se fler kampanjer och företag som har ett högre syfte framöver. Det ”why” som det tjatats så mycket om de senaste åren inom kommunikation. I år ser vi heller kanske inte riktigt de där riktiga ”fame-kampanjerna”, som Van Damme. Det kanske kommer nästa år.

 

Josefine Billström

Planner på Ingo

1: – Doftljuset ”Skoltoalett” tycker jag var bra. Det var ett smart sätt att nå rätt målgrupp och det är svårt som politiker att inte fatta hur äckligt det är. Doftljusgrejen är en briljant paradoxal lösning eftersom politikerna säkert först tänkte: ”Åh vad härligt att jag får ett fint doftljus.” Ljudpusslet för Popaganda tycker jag också var briljant, rätt in i målgruppen och den enda riktigt bra kampanjen jag sett på Instagram. De har gjort det så jäkla snyggt, hatten av. Sen tycker jag att ”Living with lag” är bra.

– Kul att det för första gången i Guldägget är någon som har integrerat tekniska lösningar i kampanjen. Vi i svensk reklam­- bransch har inte varit så duktiga på det.

2: – ”Living with lag”, Pride-armbandet ”You never walk alone” och Taxi trails är exempel på just den här trenden att man integrerar tekniska lösningar i kampanjen. Det är kul att se att folk har börjat ta ett steg längre och inte bara gör klassiska format. Internationellt är det nästan bara sådant man ser, det krävs att man gör något spektakulärt, man måste göra något annat för att höja upplevelsen.

– Jag tycker inte att man ska göra det bara för sakens skull, men när den tekniska lösningen förhöjer kampanjen, som med ”Living with lag”, där man har något abstrakt man kan förstå.

– Att bara göra reklam kommer inte att räcka i framtiden, man måste ge mottagaren ett mervärde. Det nya är väl event plus en teknisk lösning som förhöjer upplevelsen.

 

Hedvig Hagwall Bruckner

Copywriter på King

1. – Det som borde belönas i flera kategorier är Oatly. De har ett riktigt starkt pr-case, men kan också belönas i design. De förtjänar åtminstone en utmärkelse. De har ett tydligt manér man känner igen, ett eget utseende.

– Även If:s ”Watch your back” känns väldigt spännande och kul, modern.

– Sen tror jag att Zlatan-filmen kommer att få pris, men jag är inte säker på att jag tycker att den förtjänar det. Visst i hantverk är de med, de är väldigt välgjorda. Det går inte att förneka. Men i filmkategorin är jag inte lika säker.

2. – Det jag tänkt på framför allt är att tidningsannonseringen befinner sig på en så väldigt låg nivå. Jag tycker verkligen att det syns att vi inte får budget för stora plåtningar längre, det syns så himla tydligt. Det mesta är textlösningar med befintliga bilder.

– Jag är ganska säker på att det är en budgetfråga, en prioriteringsfråga, helt enkelt.

– Jag tror att det är dumt att bara räkna huvuden, exakt hur många läsare man når. Det betyder något att göra en stor tidningssida.

– I digitala, alternativa, medier ser man mycket spännande som händer. I de mindre traditionella kanalerna händer det saker, där finns energin som saknas hos både print och utomhus.

– Till och med radio är ju bra i år. Efter Guldägget brukar vi alltid summera i vilken kategori det hade varit lättast att kamma hem ett pris, och det brukar alltid vara radio. Men i år finns det flera starka bidrag.

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Guldägget

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.