Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Marknadsföring

Storsponsorn stannar kvar efter trendbrott

Publicerad: 17 mars 2017, 10:30
Uppdaterad: 17 mars 2017, 10:34

Färre bengaler och knallskott på läktarna – Folksam gör inte allvar av sitt hot.


Ämnen i artikeln:

Folksam

Det var i fjol som Folksam i en debattartikel på Sportbladet hotade att överge det omkring 70 år långa sponsorskapet med svensk fotboll. Något som Dagens Media tidigare berättat om.

Bakgrunden var en stökig inledning på den allsvenska säsongen 2016. Efter bara sex omgångar hade två stora läktarskandaler inträffat.

Folksam, som synts i allsvenska sammanhang sedan 50-talet, konstaterade att situationen på de allsvenska arenorna, med läktarbråk, bengaler och stökigheter, blivit så pass allvarlig att de hotade att dra sig ur samarbetet.

– Vi kommer följa den här säsongen noga och göra en samlad bedömning, sade Lars-Inge Svensson, chef Folksam idrott till Dagens Media.

En avgörande fråga för försäkringsjätten är pyroteknik.

– Vi ser ett bekymmer med att vi har en försäkringsrisk på arenorna, om det rent av skulle bli så att det börjar brinna där. Vi jobbar skadeförebyggande tydligt på andra områden utanför fotbollen, men här har vi inte förrän förra året satt ned foten, säger Lars-Inge Svensson till Sportbladet.

Hösten 2016 avkrävde därför Folksam svenska fotbollsförbundet på frekvensen av användandet av pyroteknik på de allsvenska läktarna. Siffror som Sportbladet nu tagit del av.

Såväl antalet bengaler som antalet bangers i samband med match minskade jämfört med 2015 och den samlade bilden är nu att Folksam bibehåller sina uppdrag. Enligt Sportbladet har Folksam har avtal på över tio miljoner kronor till SvFF, Sef och åtta enskilda klubbar.

Om trenden skulle vända igen skulle frågan kunna att komma i ny dager.

– Det skulle vara oroväckande, vi har baserat mycket av beslutet på att det finns ett trendbrott. Men vi är inte nöjda så som det är. Vårt sponsorråd är inne på att vi ska fortsätta bevaka frågan, säger Lars-Inge Svensson till Sportbladet.

Totalt antal pyroteknik

2013: 1624

2014: 1836

2015: 3501

2016: 2582

Källa: Sportbladet

Viktor Ek

viktor.ek@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Folksam

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News