Spritjätten förlorar varumärkesstrid

2016-09-28 10:25  
Sprittillverkaren Absolut fick avslag av PRV. Swedish Craft Cider är inte förväxlingsbart med Absolut Craft.

Ett gemensamt ord i de två dryckesnamnen – Absolut får avslag av PRV och den alkoholfria cidern får ha kvar sitt namn.

Spritjätten Absolut fick avslag av Patent- och registreringsverket, dit de skickat in en begäran om att den svenska cidertillverkaren PK AB:s varumärke Swedish Craft Cider, ska upphävas.

Absolut menar att den svenska alkoholfria cidern har ett namn som kan förväxlas med det egna spritvarumärket, Absolut Craft. Även om PK:s cider är alkoholfri så menar Absolut att eftersom båda kan köpas på barer och restauranger, så konkurrerar de med varandra.

Det gemensamma ordet "Craft" kan enligt spritvarumärket göra att man tror att cidern är en uppdatering av Absoluts produkt, eller att den ingår i deras sortiment.

PRV håller inte med, utan menar att likhetsgraden är låg och att risken att man förväxlar Absoluts spritmärke Absolut Craft med alkoholfria Swedish Craft Cider är liten.

Cidertillverkaren PK får alltså behålla sitt namn och Absolut får avslag på sin begäran, men med möjlighet att överklaga.

Janne Naess

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt