Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Marknadsföring

Spotify raderar vit makt-musik

Publicerad: 17 augusti 2017, 07:31
Uppdaterad: 17 augusti 2017, 11:12

Efter en granskning av streamingtjänstens musikkatalog plockar Spotify nu bort ett trettiotal band med vit makt-koppling.


Ämnen i artikeln:

Spotify

Det var sajten Digital Music News som uppmärksammade att vit makt-musik förekommer på musiktjänsten Spotify. Minst 37 band som faller under kategorin fanns enligt sajten tillgängliga via streamingjätten.

Granskningen kommer efter helgens kontroversiella vit makt-möte i amerikanska Charlottesville, då en person dog och flera personer skadades sedan en bilist med nazistsympatier kört in i en folkmassa.

Efter att det blivit känt att vit makt-band sprider och tjänar pengar på tjänsten har Spotify nu plockat bort musiken från sin tjänst, skriver Spotify till Breakit och DN.

”Olagligt innehåll eller material som uppviglar till hat eller våld gentemot ras, religion, sexualitet eller dylikt, tolereras inte på musiktjänsten. Spotify vidtar omedelbart åtgärder för att bedöma och ta ner materialet så snart det uppmärksammats”, skriver en talesperson för företaget.

Samtidigt understryker Spotify att det är de hundratusentals skivbolag och aggregatorer som levererar till tjänsten som ytterst ansvarar för sitt innehåll.

På senare tid har flera techbolag vidtagit olika typer av åtgärder för att motverka hatgrupper, skriver Venturebeat. Utöver Spotify gäller det bland andra Uber, Airbnb, Twitter, Google och Apple.

Mikaela Åkerman

Mikaela.Akerman@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Spotify

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.