onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Marknadsföring

Spelmarknaden omregleras – här är regeringens förslag

Publicerad: 5 april 2018, 13:59
Uppdaterad: 5 april 2018, 14:13

Foto: Janne Naess

Regeringen presenterar idag sitt förslag om en ny spellag och ett nytt licenssystem. "Det är på tiden att vi går från ord till handling och får ordning och reda på den svenska spelmarknaden", säger civilminister Ardalan Shekarabi.

Ämnen i artikeln:

RegeringenLotteriinspektionen

AT


Dagens Media har tidigare rapporterat om den kommande omregleringen av den svenska spelmarknaden. För nästan precis ett år sedan presenterade Lotteriinspektionens generaldirektör Håkan Hallstedt sitt förslag, som innebär att spelmonopolet skrotas och ersätts av ett licensreglerat system.

Idag torsdag presenterade regeringen huvuddragen i den nya spelpropositionen, efter att lagförslaget varit ute på remiss.

I propositionen – som i stort följer lagförslaget – föreslås en omreglering av den svenska spelmarknaden, som innebär att man inför ett licenssystem för samtliga aktörer.

– Det oreglerade spelet har tagit över och spel används i kriminell verksamhet. För 14 år sedan tillsattes den första i raden av spelutredningar. Det är på tiden att vi går från ord till handling och får ordning och reda på den svenska spelmarknaden, säger civilminister Ardalan Shekarabi i ett pressmeddelande.

Den nu föreslagna spellagen innebär att alla som agerar på den svenska spelmarknaden ska göra det med behöriga licenser och aktörer utan licens ska stängas ute. Spelen ska ha ett starkt konsumentskydd och de negativa effekterna av spelandet ska begränsas.

Det ska dessutom vara kriminaliserat att främja spel utan licens, exempelvis genom reklam.

I förslaget delas spelmarknaden upp i tre delar: en konkurrensutsatt del, som främst omfattar spel online och vadhållning, en del som förbehålls spel för allmännyttiga ändamål, och som främst omfattar lotterier och bingo, samt en del som förbehålls staten och som främst omfattar de statliga kasinona och spel på värdeautomater.

Skatt på licenspliktigt spel ska tas ut med 18 procent. Lotteriinspektionen ska dessutom omvandlas till den nya Spelmyndigheten.

– Vi förstärker Lotteriinspektionen som blir Spelinspektionen och ger myndigheten fler och vassare verktyg. Olicensierade aktörer ska stängas ute och licenshavare ska bedriva sin verksamhet i enlighet med lagen. Vi ger i dag också ett uppdrag till Statskontoret att följa upp reformen för att snabbt kunna justera lagen om målen med reformen inte uppfylls. Det är av stor vikt att en hållbar finansiering för föreningslivet inte äventyras, fortsätter Ardalan Shekarabi.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev