Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Marknadsföring

Sossarna är de största kaffevaskarna

Publicerad: 4 juli 2018, 06:40
Uppdaterad: 4 juli 2018, 07:36

Socialdemokraterna är det parti som kastar ut mest kaffe i vasken, visar Löfbergs undersökning. Foto: Wikimedia

ALMEDALEN 2018. Socialdemokraterna är det politiska parti som häller ut mest kaffe i vasken, visar Löfbergs undersökning. Sju av tio sossar vaskar minst en halv kopp om dagen.


Ämnen i artikeln:

LöfbergsSocialdemokraterna

Åtta av tio riksdagskandidater dricker kaffe dagligen. Men de häller också varje dag ut i genomsnitt en halv kopp. Skillnaden mellan partierna har emellertid visat sig vara stor. Cirka 46 procent av de centerpartistiska kandidaterna häller ut minst en halv kopp kaffe per dag, medan 72 procent av socialdemokraterna det.

– Att våra svenska politiker häller ut så pass mycket omsorgsfullt odlat kaffe är ett onödigt slöseri med jordens resurser. Vi vill att alla från vänster till höger ska välja ett riktigt hållbart kaffe och ta vara på det kaffe som de brygger, kommenterar Lars Appelqvist, som är vd för Löfbergs.

Av samtliga 532 svenska riksdagskandidater på valbar plats är det 287 som svarat på Löfbergs enkät. Tre av fyra uppger att de tänker på att minimera spillet när de dricker kaffe. Bland centerpartister och miljöpartister är det nio av tio kandidater som alltid eller ofta tänker på att minimera spillet, medan det bara är sex av tio som gör detsamma bland Sverigedemokraterna och Liberalerna.

Varje dag häller en genomsnittlig svensk ut en hel kopp kaffe hemma i vasken, enligt statistik från SCB och Naturvårdsverket. Det innebär att över 300 miljoner liter kaffe varje år går till spillo bara i de svenska hushållen varje år, visar Löfbergs beräkningar.

– Kaffet ska inte hamna i vasken, det är inte hållbart. Gott kaffe är ingen självklarhet när klimatet förändras och allt färre unga ser en framtid som kaffeodlare. Vi behöver vi vara rädda om det vi har, säger Lars Appelqvist.

Den andra juli slog Löfbergs upp dörrarna till kaffebaren "Hållbar" i Almedalen. Men redan dagen efter stängdes baren ner, för att sedan öppna igen med det nya namnet "Ohållbar".

Under måndagen samlade nämligen Löfbergs personal i Almedalen in alla slattar som besökarna lämnat kvar i sina muggar. 62,5 liter kaffeslattar blev resultatet. Det var för att belysa det störa slöseriet av Kaffe, som pop-up-baren döptes om.

Till år 2050 riskerar produktionen av kaffe att halveras på grund av klimatförändringar, skriver Löfbergs i ett pressmedelande. Varumärket satsar stort på att säkra tillgången på riktigt kaffe i framtiden, bland annat genom att ge unga kaffeodlare bättre möjligheter att hantera klimatförändringarna. 

Janne Naess

Bildredaktör, fotograf och reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

LöfbergsSocialdemokraterna

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.