onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Marknadsföring

Sökexperten om nya Google Shopping: "Kreativ lösning"

Publicerad: 28 september 2017, 12:41
Uppdaterad: 29 september 2017, 05:30

Från och med idag är Googles e-handeltjänst en separat enhet. "Det är troligtvis inte den lösning som prisjämförelsesajterna hoppats mest på", säger sökexperten Karl Lindberg.

Ämnen i artikeln:

Google

Mikaela Åkerman

Mikaela.Akerman@dagensmedia.se


EU-kommissionen delade i början av sommaren ut den rekordhöga boten på 2,4 miljarder euro till Googles moderbolag Alphabet. Det eftersom kommissionen ansåg att Google utnyttjat sin dominanta ställning på marknanden genom att gynna sina egna produkter i sökresultat.

Google fick 90 dagar på sig att se över sina rutiner för att undvika ytterligare böter, och idag löpte tidsfristen ut.

Som Dagens Media skrev om igår har Google bestämt sig för att knoppa av sin shoppingtjänst från den övriga verksamheten för att tillmötesgå kraven från EU. Genom att lyfta ut shoppingtjänsten tvingas enheten tävla med sina rivaler om annonsplats på lika villkor.

Sökexperten och Ad Relevance-delägaren Karl Lindberg menar att den största förändringen är vem som tillåts vara med i auktionen. Från och med idag tillåts även prisjämförelsesajter att köpa annonser i sökresultatet för Google Shopping. De kommer att vara uppmarkerade som exempelvis ”Av Prisjakt”, ”Av Pricerunner”, och så vidare.

– Google-annonserna kommer vara uppmärkta med texten ”Av Google” i blått och om man klickar på de så kommer man till Google Shoppings jämförelsesida istället för direkt till annonsörens produktsida. På jämförelsesidan finns ingen garanti att den annonsörens produkter kommer listas överst eller ens topp 5, säger han.

Google kommer fortsatt ha egna annonser där de som klickar på bilden eller den övre texten som vanligt djuplänkas direkt till annonsörens produktsida.

– Kommunikationen från Google är att ”på sikt kommer klick på länkarna till jämförelsesidorna att debiteras. Respektive jämförelsesajt kommer betala för de klicken.” Även Google själva då eftersom de kommer tävla på lika villkor, förklarar Karl Lindberg. Han fortsätter:

– Kommunikationen från Google är även att det kommer finnas ett sätt att kontrollera så att företag som annonserar på till exempel både Google Shopping och Prisjakt inte riskerar att buda mot sig själva. Det återstår att se hur det görs rent praktiskt, sannolikt via en annonsranking.

Karl Lindberg tycker det ska bli intressant att se hur förändringarna från Google påverkar resultaten och budgivningen.

– Det är en kreativ lösning från Google och troligtvis inte den som prisjämförelsesajterna hoppats mest på. De hade nog hoppats på att Google skulle vara tvingade att visa prisjämförelsesajterna högre i den organiska träfflistan och på så sätt få ökad trafik utan att betala för den, avslutar han.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev