Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag15.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Marknadsföring

Så svarar Byggnads på pussy-hånet

Publicerad: 8 Mars 2017, 16:19
Uppdaterad: 9 Mars 2017, 13:38

Ordföranden Johan Lindholm (mitten) svarar på hånen. FOTO: Byggnads

Facket Byggnads bild med förbundsstyrelsen iklädda rosa mössor har hånats friskt på sociala medier. Nu bemöter facktoppen Johan Lindholm kritiken. "Vi tar på oss rosa mössor i solidaritet med kvinnorörelsen."


Ämnen i artikeln:

Internationella kvinnodagen

Fackförbundet Byggnads verkar i en av Sveriges minst jämställda branscher och i styrelsen finns inte heller en enda kvinna. På Internationella kvinnodagen tog man därför på sig rosa hattar, "pussy hats", som en solidaritetshandling.

Bilden gick ut i ett pressmeddelande på onsdagsmorgonen och den publicerades i Byggnads sociala kanaler. På fackets Facebooksida har bilden mottagits med en övervägande del tummar upp, hjärtan och skratt. Men många av kommentarerna är kritiska.

"Nu är det dags att komplettera med att lova att jobba mer med mångfaldsfrågan inför nästa styrelseval så bilden inte ser ut så här nästa år. Sluta snacka: agera!", skriver en person som kommenterat bilden.

Frilansskribenten och ex-politikern Åsa Petersen twittrar att det är "djupt problematiskt" att Byggnads styrelse som uteslutande består av män tar på sig pussy hats.

 

På Twitter hånas bilden med en ironisk applåd av skribenten Sakine Madon.

 

Byggnads ordförande Johan Lindholm tycker att fokuset har riktats på kritiken.

"Vi tycker det är viktigt att vi män jobbar och tar ställning för jämställdhet. Media har fokuserat mycket på kritiken, men min uppfattning är att vi fått ännu mer beröm", skriver han till Dagens Media.

Varför ser könsfördelningen ut så här hos Byggnads?

"Byggnads är en spegling av byggbranschen som består av väldigt få kvinnor. Vi jobbar hårt med att ändra på detta".

Vad gör ni för att få till en jämnare könsbalans?

"Vi driver kampanjer, vi utser jämställdhetsansvariga, vi utbildar, vi för debatt, vi driver jämställdhet i avtalsrörelsen, vi har ett nytt EU-projekt med inriktning på bland annat jämställdhet. Och så tar vi på oss rosa mössor i solidaritet med kvinnorörelsen ibland".

Kan ni lova att det till Internationella kvinnodagen 2018 även kommer att vara med kvinnor i styrelsen?

"Det är medlemmarna som bestämmer det, vi är en demokratisk förening. Vi har kongressbeslut på att ha minst fem procent kvinnor i Byggnads 2022, i dag har vi en procent. Jag är övertygad om att med fler kvinnor i föreningen så kommer det avspegla sig i styrelsen".

Pussy hats

Fenomenet med "pussy hats" kom till i samband med att Donald Trump svors in som USA:s president. Miljontals kvinnor demonstrerade runtom i USA och i Washington visade flygfoton tiotusentals människor iklädda rosa mössor.

Amerikanskan Krista Suhs stickade mössa har sedan dess blivit en feministisk symbol som fått spridning över världen.

Mathias Asplund

Ämnen i artikeln:

Internationella kvinnodagen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.