Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag05.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Marknadsföring

Så ska Suitsupply äntra den svenska modescenen

Publicerad: 12 Juni 2018, 05:00
Uppdaterad: 12 Juni 2018, 06:46

Bild 1/2  Suitsupplys reklamkampanjer anspelar ofta på attraktion mellan människor.

Holländska kostymtillverkaren Suitsupply öppnar sin första butik i Sverige i Moodgallerian i Stockholm. Grundaren och vd:n Fokke de Jong ser stora möjligheter på den svenska marknaden. "Vi kommer jobba med att öka vår varumärkeskännedom över hela landet i det längre loppet", säger han.


Ämnen i artikeln:

InstagramMoodgallerian

Det holländska modevarumärket Suitsupply grundades år 2000 i Amsterdam av den då 27-åriga Fokke de Jong. Under åren har märket gjort sig kända för sina extravaganta butiksytor och reklamkampanjer som inte drar sig för att sticka ut hakan.

Exempelvis väcktes stor uppståndelse när Suitsupply lanserade sin kampanj för våren och sommaren 2018 i sociala medier. Kampanjen porträtterade två män som kysstes, vilket uppenbareligen upplevdes som starkt provocerande för många konsumenter – på bara en natt tappade Suitsupply 12 000 följare på Instagram.

Varumärkets kampanjer har även kritiserats för att vara sexistiska, såsom 2016-års kampanj kallad "Toy Boys", där kostymklädda miniatyrmän klippts in på avklädda kvinnokroppar.

När varumärket nu kliver in på den svenska modemarknaden genom att slå upp dörrarna till den hela 900 kvadratmeter stora butiken i Moodgallerian i Stockholm, har man inga planer på att styra om sitt reklamkoncept.

– Attraktion människor emellan är en viktig del av mode och kampanjerna för våra kollektioner handlar om att belysa den attraktionen. I våra kampanjer försöker vi också uttrycka hur vårt mantra om att "hitta den perfekta passformen" kan appliceras på både mode och livet i stort, och att skräddarsytt mode kan vara spännande. Planen är att fortsätta med det, säger Fokke de Jong till Dagens Media.

Han beskriver hur Suitsupplys starka e-handelsaffär innebär att man vanligtvis har en stor kundkrets redan innan man äntrar en ny marknad. Bara under 2017 öppnade varumärket 27 nya butiker globalt och idag ligger ytterligare fem i pipen.

– Stockholm har alltid varit en plats där vi velat öppna butik, säger Fokke de Jong.

– Inte bara för att vi har många kunder här, utan för att det svenska folket uppskattar stil, skräddarsytt och kvalitet, vilket utgör kärnan i vårt varumärke. Genom att öppna i Stockholm får vi möjlighet att hjälpa fler kunder att hitta sin perfekta passform.

Att valet föll på just Moodgallerian säger han har att göra med Suitsupplys vana att välja byggnader som har karaktär, som tillåter företaget att skapa minnesvärda upplevelser för konsumenterna och som ger utrymme för kreativitet i butiksdesignen.

– Vi har velat komma till Sverige under en lång tid, men vi ville vänta tills vi hade hittat den rätta lokalen för vårt varumärke, vilket vi hittade i Stockholm. Vi ser en stor möjlighet för Suitsupply i Sverige, med potential att öppna på fler platser. Vi kommer jobba med att ta hand om våra befintliga kunder men också med att öka vår varumärkeskännedom över hela landet i det längre loppet, säger Fokke de Jong.

Han beskriver hur Suitsupply inte är ett traditionellt varumärke och att man därför har ett annorlunda tillvägagångssätt i sin marknadsföring.

– Vi förlitar oss inte på traditionella marknadsföringstekniker. Vi upplever att våra kunder uppskattar våra produkter och vårt varumärke, vilket innebär att de tenderar att prata om Suitsupply i sina sociala nätverk. Nya kunder söker upp oss och deras engagemang växer. Word of mouth-kommunikationen är sättet som Suitsupply äntrar nya marknader på ett framgångsrikt sätt.

Varumärkets mantra är "Don’t just fit in, find your own perfect fit" (ungefär "Passa inte bara in, hitta din egen perfekta passform", reds anm), och Fokke de Jong upplever att sociala medier är en bra kanal för att presentera just det budskapet och den estetiken för de breda massorna.

– Vi för in energi och spänning i det skräddarsydda modet och genom att utnyttja Instagram, Facebook och andra sociala kanaler kan vi visa fler människor att det kan vara både roligt och elegant.

Som modevarumärke – hur gör ni för att möta utmaningarna från digitaliseringen?

– Även om Suitsupply grundades år 2000 har vi alltid varit ett digitalt varumärke. Vi började som en tidigt e-handelsplattform och utvecklades snart till fysiska butiker eftersom våra kunder vill känna på och uppleva våra produkter personligen. Men online har alltid varit en del av vår strategi och vi fortsätter att utveckla den kanalen. Vi ser även möjligheter i att föra in mer teknologi i butiksupplevelsen och experimenterar med vilka sätt vi kan addera större personanpassning till online-upplevelsen.

Vad tror du är nyckeln till att bibehålla en stark position som modevarumärke framåt?

– Det handlar om att fortsätta vara relevant, pålitlig och samtida. Du måste kunna erbjuda en produkt som folk vill ha och som är relevant för konsumenterna på sikt. Du måste vara konsekvent i produkten du erbjuder så att du kan bygga varumärkeslojalitet och få folk att lita på din design, din kvalitet och dina erbjudanden. Och du behöver interagera med dina konsumenter på ett sätt som hänger ihop med deras vanor. På Suitsupply gör vi allt detta, och jag tror att vi är här för att stanna.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

InstagramMoodgallerian

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.