Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Marknadsföring

Så satsar Vänstern inför valet

Publicerad: 16 Februari 2018, 06:00
Uppdaterad: 16 Februari 2018, 06:12

Vänsterns partiledare Jonas Sjöstedt talar i Almedalen förra året. Foto: Wikimedia commons / Johan Wessman

KARTLÄGGNING DEL 5 av 5. Byråsamarbeten, marknadsföringsbudget och annonskanaler – Dagens Media har tagit reda på hur de politiska partierna laddar inför valet 2018.


Ämnen i artikeln:

VänsterpartietAlliansenRegeringen

Socialdemokraterna är det parti som satsar mest pengar på att vinna valet 2018: 70 miljoner kronor planerar partiet att lägga på olika kommunikationsinsatser. Det framgår av Dagens Medias kartläggning av de politiska partiernas kommunikation under valåret.

När det gäller kanalval kommer partierna föga förvånande satsa mer på kommunikation i digitala kanaler än vad man gjorde inför valet 2014.

– Facebook är som en digital valstuga som är öppen dygnet runt och året om och där finns människor i alla åldrar från hela landet, svarar Moderaternas kommunikationschef Hampus Knutsson.

Det samtliga partier generellt ser som sin största kommunikativa utmaning inför valet är att förtydliga för väljarna vad som faktiskt är partiets budskap, i en tid då det blir allt svårare att nå fram i medieflödet.

– Det blir då svårare för väljaren att veta vad partierna faktiskt tycker och därmed se skillnaderna, säger Miljöpartiets presschef Pontus Tengby.

Merparten av partierna har klart vilka byråer de ska samarbeta med under valkampanjen. Sverigedemokraterna sticker ut som enda parti som aldrig samarbetar med externa byråer, i någon del av sitt arbete.

Det finns inom Sverigedemokraterna en tradition av att de flesta utmaningarna kan lösas av oss själva, svarar Mattias Wester på SD:s kommunikationsavdelning.

Läs nedan om hur Vänsterpartiet förbereder sig inför valet.

Läs även om regeringspartiernas, alliansens, Sverigedemokraternas och Feministiskt initiativs valkommunikation.

Missa inte heller Dagens Medias djupdykning i hur några av Sveriges största byråer resonerar kring uppdrag för politiska partier: Därför tackar byråerna nej till politiska partier

v1.jpg  

Vänsterpartiet

Marie Antman, kommunikationschef

Vilken byrå eller vilka byråer samarbetar ni med under valkampanjen och varför föll valet på just dem?

– Vi samarbetar med den digitala byrån Whitespace. Valet föll på dem för att de är nytänkande inom digital kommunikation, jobbar aktivt med att mäta resultat av kommunikationen och för att de har kollektivavtal.

Hur mycket pengar planerar ni att lägga på reklam under valåret?

– Någonstans mellan fyra och sex miljoner kronor. Det gäller inköp och inte produktion. 

Vilken annonskanal är viktigast för er?

– Digitala kanaler.

Vilken ser ni som er största utmaning kommunikationsmässigt?

– Att väljarna verkligen ska känna att vi är Sveriges enda vänsterparti. Det parti som har en tydlig färdplan och ett brinnande engagemang för att bygga ett Sverige för alla och inte bara för de rikaste.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.