Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Marknadsföring

Så mycket växer programmatiska videoköp

Publicerad: 27 Juni 2017, 06:25
Uppdaterad: 27 Juni 2017, 06:37

Sverige ligger i framkant på den nordiska marknaden när det gäller tillväxten av programmatiska videoköp. Det visar en undersökning av IHS Markit.


Ämnen i artikeln:

Programmatic

En undersökning som det globala analysföretaget IHS Markit gjort på uppdrag av videoannonsplattformen Spotx, visar att Sverige är ledande inom programmatiska videoköp på den nordiska marknaden. Sveriges marknad för programmatisk videoannonsering står för 40 procent av den totala marknaden i Norden.

Undersökningen har tittat på tillväxten för programmatiska köp inom video för hela den europeiska marknaden.

Den svenska marknaden för programmatisk videoannonsering förväntas omsätta ungefär 230 miljoner kronor i år. 47 procent av alla videoannonser i Sverige förväntas ske programmatiskt år 2020, med en omsättning på 600 miljoner kronor.

Norden representerar 570 miljoner kronor i intäkter under år 2017 men marknaden förväntas öka och nå en tillväxt på 13,8 miljarder kronor 2020.

Källa: IHS Markit

Daniel Knapp som är seniorchef för annonsresearch på IHS, förklarar Sveriges starka frammarsch.

– De nordiska marknaderna har haft en ”vänta och se-attityd”, och har inte velat hoppa på programmatiska köp direkt. Det har gjort att Sverige mer grundligt utvärderat lärdomarna från andra marknader. Som en konsekvens har ett mer hållbart och transparent ekosystem utvecklats där publicister uppenbart kan se vad de har att vinna av programmatiska köp, säger Daniel Knapp till Dagens Media.

Varför är Sverige i framkant bland de nordiska länderna?

– För det första så finns det en tydlig kunskap om programmatiska videoköp och publicister i Sverige vet vad man får ut av det. För det andra är ekosystemen mer transparenta än i andra marknader. För det tredje satsas det mycket på online video. Publiken flyttar över till det digitala och då gäller det att komma på fler kreativa sätt för den digitala inventariet, det är där programmatic kommer in.

Stephen Byrne, Nordenchef på Spotx, ser precis som många en stark utveckling av onlinevideo.

– Det är spännande och intressant att se hur mycket synen och attityden har skiftat bland svenska publicister. Sverige trendar inom onlinevideo, konstaterar han.

Daniel Knapp:

– Explosionen av videoinnehåll verkar relatera till programmatiska köp. Smarta publicister har kombinerat satsningen på innehåll och data för att förstå och förpacka sina annonser, säger han.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Programmatic

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.