Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Marknadsföring

Så hyllas världsemojidagen

Publicerad: 17 Juli 2017, 09:44
Uppdaterad: 18 Juli 2017, 07:44

På världsemojidagen släpper Kungliga operan i London flera egna emojis, bland annat dessa inspirerade av den klassiska "Nötknäpparen".

Hittills har 2 666 emojis kvalat in i den officiella katalogen. “Företag kan inte köpa in sig.”


Den 17 juli har utsetts till den officiella världsemojidagen. 

De populära symbolerna som används i meddelandeappar världen över är nu uppe i över 2 600 stycken. Och under dagen kommer de att firas på lite olika sätt.

I New York kommer Empire State Building att lysas upp i gult. Londons kungliga opera släpper tjugo olika opera- och balettinspirerade emojifigurer dagen till ära.

Apple firar genom att avslöja några av de nya emojis som företaget kommer att introducera i höst. Dessa inkluderar bland annat en person med skägg, en ammande kvinna, en macka, en zombie och en T-rex, skriver The Guardian.

Unicode-konsortiumet är de som bestämmer vilka emojis som ska adderas till den officiella listan. Varje år tar de emot hundratals förslag på nya symboler – men det är inte alla som håller måttet.

– Du kan inte köpa dig in, och det upprör företag, säger Jeremy Burge, en av kommitténs medlemmar och grundaren av världsemojidagen, enligt BBC

– Du måste uppfylla krav. Det måste finnas en efterfrågan. Varumärken eller loggor är inte tillåtna.

Kändisar som Kim Kardashian eller Justin Bieber har visserligen lanserat sina egna emojis, men eftersom de inte är officiella fungerar de inte i alla appar, understryker Jeremy Burge.

Företag som Apple, Twitter och Google har emellertid fritt fram att designa sina egna varianter av symbolerna.

Emojis har funnits sedan i början av 90-talet och integrerades för första gången i Apples Iphone 2011.

Att det just är den 17 juli som utnämnts till världsemojidagen har en logisk förklaring – det är nämligen datumet som visas på symbolen för “kalender”. 

Mikaela Åkerman

Mikaela.Akerman@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.