torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Marknadsföring

Så blev Klarnas simmande "hund" viralsuccé

Publicerad: 29 september 2017, 10:24
Uppdaterad: 29 september 2017, 10:50

För en vecka sedan startade betaltjänsten Klarna sitt nya Instagramkonto. Det dröjde inte länge förrän ett av företagets inlägg tagit fart som en raket på internet.


Mikaela Åkerman

Mikaela.Akerman@dagensmedia.se


Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Så sent som igår morse hade betalföretaget Klarna, som nyligen fått nytt manér, inte fler än 150 följare på sitt nya Instagramkonto. Men som vi alla vet kan det gå snabbt i sociala medier-eran.

Tack vare ett videoklipp – föreställande en långhårig varelse som simmar under vatten i slow motion – är det många som introducerats för företaget.

Enligt Klarnas reklambyrå DDB började den virala succén med att en kvinna från Irland twittrat videon från Klarnas Instagram. Trots att kvinnan bara hade ett par tusen följare väckte videon stor uppmärksamhet. Inom 24 timmar hade den fått över 74 000 gillamarkeringar och delats fler än 35 000 gånger.

Medierna fick snabbt upp ögonen för det populära videoklippet. Allure magazine, Cosmopolitan, Teen Vougue och Mashable var några av de som nappade på storyn med vad som nu blivit känt som den simmande afghanska hunden.

Den sistnämnda publikationen påpekade dock att afghanska hundar inte kan simma som hunden i videon. Det stoppade inte hashtaggen #afghanhound för att användas flitigt i sociala medier i samband med filmen.

Tvisten på historien? Klippet föreställer inte en afghansk hund. Faktum är att det inte är en hund överhuvudtaget. Inte ens Anna Olivemark på DDB:s sociala medier-studio vet vilken typ av djur det rör sig om.

– Det är ganska mycket spridda diskussioner vad det är för något, men jag kan tycka att det är ganska najs att det inte är uttalat. Man får göra sin egen tolkning, säger hon till Dagens Media.

– Men det är kul att det blivit känt som en afghansk hund och att filmen delats av olika hundkonton i sociala medier.

Varelsen i filmen är inte verklig, utan dataanimerad. Hittills har filmen setts flera miljoner gånger på olika sidor och forum.

– Vi har inte hunnit få någon samlad bild, men bara på 9Gag (en underhållningssajt med över 41 miljoner följare på Instagram reds. anm.) är den uppe i över 5 miljoner visningar.

Anna Olivemark säger att DDB har jobbat aktivt med att nå rätt följare till Klarnas Instagramkonto.

– Jobbet är gjort helt organiskt, så vi har inte köpt någon räckvidd på den här posten. Någonstans har den nått kvinnan som twittrade ut klippet och därifrån exploderade det. Allures redaktör hittade klippet där och sedan har det bara fortsatt, säger hon.

Vad säger Klarna?

– Det är nog bäst att du frågar dem, men jag tror att de är väldigt positiva, även om jag vet att de blev totalt nedringda av internet i går.

Varför tror du att klippet blev en sådan succé?

– Jag tror att den hamnar precis i gränslandet där man känner "vad fan är det här?", men också "I like it". Det är den där typen av fascination som internet brukar gilla, som med filmer på när människor klämmer porer – man vill inte titta, men samtidigt tycker man det är rätt härligt.

Hur ska ni följa upp det här?

– Vi har mer material på lager, men sedan får vi se exakt vad vi gör. Vi försöker agera snabbt och hitta på en plan idag.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev