lördag1 april

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Marknadsföring

Reklamfilmerna som lockade skuldsatta att köpa lotter

Publicerad: 5 september 2017, 11:48
Uppdaterad: 5 september 2017, 12:32

Med drömmen om Aruba, New York och italienska sportbilar vill Socialdemokraterna locka redan svårt skuldsatta att köpa lotter på kredit. Se filmerna här.

Ämnen i artikeln:

SocialdemokraternaSSU

SN

Simon Nilsson

simon.nilsson@dagensmedia.se


Kombispel, ett spelbolag från Socialdemokraterna och deras ungdomsförbund SSU, drivs av den ekonomiska föreningen A-lotterierna.

När Dagens Nyheter granskade lotteriet kunde det bevisas att man varje år drar in miljonvinster till partiets kassa, sammanlagt ska det handla om en siffra på över 500 miljoner sedan tio år tillbaka.   

Svensk lag gör det förbjudet att sälja både lotter och spel via kredit. Men år 2004 kom förslaget, från en socialdemokratisk regering, om att möjliggöra en dispens gällande prenumerationslotterier – och det är genom detta undantag som prenumererande kunder kunnat köpa lotter från avsändaren Kombispel.

Dagens Nyheters granskning påvisar nu att partiet ska ha sålt lotter på kredit till redan skuldsatta personer. Och det är omkring 2 000 personer som ska ha mottagit anmärkningar för obetalda lotterifakturor.

– Den information du kommer med är ny för oss. Den får vi titta på framöver, om det tyder på att man behöver se över undantaget, säger Lotteriinspektionens tillförordnade chef för operativa avdelningen Patrik Gustavsson till Dagens Nyheter.

Under tisdagen kom också beskedet att Kombispel slutar skicka sina kunder till Kronofogden och dessutom ska lotteriet börjat ta kreditupplysning på nya kunder just med anledning av att förhindra att skuldsatta köper lotter. Det efter att Dagens Nyheter igår avslöjat hur det Socialdemokratiska lotteriet, på mindre än tre år, skickat flera tusen personer till Kronofogden på grund av obetalda lotter.

Här är några exempel på reklamfilmer från S-lotteriet.

 

 

 

 

 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev