Rättegången mot Kissie har inletts

2017-12-13 16:25  

Bloggaren "Kissie" och influencernätverket är anklagade för dold reklam – nu ska Patent- och Marknadsdomstolen avgöra ärendet.

I tisdags inleddes rättegången mot bloggaren Alexandra "Kissie" Nilsson och influencernätverket Tourn Media, rapporterar Di Digital. Huvudförhandlingarna hålls i Patent- och marknadsdomstolen.

Både bloggaren och nätverket har anklagats för dold reklam, något som Dagens Media har rapporterat om tidigare.

Stämningen kommer från Konsumentombudsmannen (KO) som menar att Alexandra "Kissie" Nilsson och Tourn gjorts sig skyldiga till brott mot marknadsföringslagen. Det handlar om blogg- och Instagraminlägg där det inte framgår tydligt att det är reklam.

Genom ärendet vill KO testa den nuvarande marknadsföringslagen och prövning lär få stor inverkan på bedömningen av marknadsföring i sociala medier framöver, något som KO uttalat sig om tidigare.

När Alexandra Nilsson och Tourn stämdes av KO i september förra året sade vd Robin Stenman att han tyckte att det var tråkigt att KO valt att gå vidare med ärendet då man i efterhand rättat sig efter KO:s synpunkter.

Samtidigt påpekade han att det behövs en tydlig praxis kring sponsrade samarbeten.

– Det är otydligt i dag. Vi och andra i branschen behöver tydliga riktlinjer för hur annonsmärkning ska se ut, därför behövs en domstolsprövning. 

Hanna Frick

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt