Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Marknadsföring

P&G:s marknadschef Marc Pritchard står fast vid digitalt ultimatum

Publicerad: 11 juli 2017, 09:30
Uppdaterad: 11 juli 2017, 09:40

I ett uppmärksammat tal vid konferensen "2017 IAB Annual Leadership Meeting" i Florida menade Marc Pritchard att P&G idag spenderar alltför mycket tid och pengar på en "media supply change" som är "skum i bästa fall – bedräglig i värsta".

Procter & Gambles marknadschef Marc Pritchard viker inte från sitt hot om att sluta lägga annonspengar i de digitala plattformar som inte tillåter oberoende tredjepartsmätningar.


Ämnen i artikeln:

Procter GambleAmazon

Det var i januari som Marc Pritchard, marknadschef för Procter & Gamble, tillika världens största annonsör som årligen lägger cirka sju miljarder dollar på reklamköp, riktade hård kritik mot avsaknaden av tillförlitliga mätmetoder för digitala medier.

I ett uppmärksammat tal vid konferensen "2017 IAB Annual Leadership Meeting" i Florida menade han att P&G idag spenderar alltför mycket tid och pengar på en "media supply change" som är "skum i bästa fall – bedräglig i värsta".

Dessutom passade han på att uppmana branschen till tydlig handling: 

– Det är dags att vi kommer samman, slutar peka finger åt varandra, och löser problemen – marknadsförare, byråer, publicister, adtech-plattformar och leverantörer – tillsammans.

Avslutningsvis höjde Marc Pritchard ett varnande finger: P&G har beslutat att inte längre lägga pengar hos digitala aktörer som inte följer fyra grundstenar.

Uppmaningen till alla aktörer i leveranskedjan löd: Anta en gemensam standard för viewability, släpp in trovärdiga leverantörer av tredjepartsmätningar som Media Rating Council, inför mer transparenta byråkontrakt och bekämpa ad frauds.

"Digitala spelarna skärpt till sig"

I en färsk intervju med amerikanska Adage säger Marc Pritchard nu att han tycker sig börja se framsteg.

– Min bedömning är att vi har kommit kanske 40 procent längre fram på vägen. De digitala spelarna har skärpt till sig och fokuserar på det här. Vad som är väldigt uppmuntrande är att andra marknadsförare har börjat involvera sig i detta. Vi behöver en industriövergripande instats, säger han.

På frågan om han står kvar vid sitt ultimatum att sluta lägga reklampengar på digitala plattformar som inte släpper in oberoende tredjeparsmätningar, svarar han:

– Vi lägger våra pengar som insats. Så viktigt är det här. Och verkligenheten ser ut så att det finns många fiskar i havet.

Adage lyfter även frågan om P&G kan tänka sig att sluta annonsera hos Amazon, en av bolagets största mediepartners. Media Rating Council har nämlingen pekat ut just Amazon som en av de plattformar som har så kallade "walled gardens" och alltså inte tillåter oberoende tredjepartsmätningar.  

– Det är media. Vi har samma förväntningar vart än vi placerar våra medieinvesteringar, svarar Marc Pritchard och fortsätter:

– Det är bara sunt förnuft att du ska kunna mäta det du betalar för. Därefter väntar den svåra biten. När vi får tydlig insyn i vilken effekt vi får, följer analysen av om det är värt att annonsera där eller inte.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Procter GambleAmazon

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News