Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag06.06.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Marknadsföring

Ny rapport: Så mycket bidrar reklaminvesteringar till BNP

Publicerad: 16 Januari 2017, 10:14
Uppdaterad: 29 Juni 2017, 13:30

Källa: "The Value of Advertising" av Deloitte

World Federation of Advertisers oroar sig över EU-kommissionens förslag på en uppdatering av ePrivacy-direktivet. Nu släpper man en rapport som ska slå fast värdet av reklaminvesteringar.


Ämnen i artikeln:

IABEuropeiska kommissionen

Idag släpps rapporten "Värdet av annonsering", som finansieras av World Federation of Advertisers.

Rapporten ska enligt federationen vara den första EU-övergripande rapporten som isolerar de ekonomiska och sociala bidragen annonsinvesteringar innebär och dess kapabilitet att driva ekonomisk utveckling. Det skriver Campaign.

World Federation of Advertisers vill med rapporten slå fast värdet av annonsering, i en tid när man oroar sig över EU-kommissionens senaste förslag för uppdatering av ePrivacy-direktivet.

Federationen menar nämligen att förslaget riskerar att störa annonsmarknaden online genom att minska på investeringarna – en oro som man delar med bland andra IAB Europa.

Rapporten, som genomförts av det oberoende undersökningsföretaget Deloitte, visar att annonseringen bidrar till nästan sex miljoner jobb inom EU och 4,6 procent av totala BNP.

Cirka 16 procent av jobben är sådana som ingår direkt i produktion av reklam, medan 10 procent inkluderar jobb inom media och online-verksamhet som är reklamfinaniserade.

De återstående 74 procenten är de arbetstillfällen som skapas i samhället i stort, tack vare annonsinvesteringarna.

– Annonsering är en viktig ekonomisk motor som uppmuntrar konkurrens, driver innovation inom företag och innebär stora fördelar för samhället genom att finanisera eller delvis finanisera medieinnehåll, från nyheter till underhållning. Beslutsfattare borde inse att begränsningar för annonsering får betydande ekonomiska, sociala och kulturella konsekvenser, säger Sephan Loerke, vd för World Federation of Advertisers, i ett pressmeddelande.

Även Sveriges Annonsörer kommenterar rapporten i ett pressmeddelande:

– Reklam är en viktig ekonomisk motor både för annonsören, men även för samhället i stort då reklamen bidrar till landets ekonomi. Vår uppskattning är att det rör sig om ungefär samma effekt även i Sverige, säger Tero Marjamäki, pressansvarig på Sveriges Annonsörer.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

IABEuropeiska kommissionen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.