Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Marknadsföring

Natural Cycles kan få marknadsföra sig som preventivmedel

Publicerad: 9 februari 2017, 09:27
Uppdaterad: 9 februari 2017, 10:49

Det tyska institutet Tüv Süd ger Natural Cycles en EU-certifiering som medicinsk utrusting. Foto: Natural Cycles

Omstridda appen Natural Cycles förbjöds först att kalla sig för ett preventivmedel – nu kan en EU-certifiering komma att ändra på det.


Ämnen i artikeln:

EU

Den svenska appen Natural Cycles har varit hett omdiskuterad och dess säkerhet har ifrågasatts flera gånger. År 2015 förbjöds appen efter en granskning av Läkemedelsverket att marknadsföra sig som ett preventivmedel.

Därefter har Natural Cycles istället kallat sig för en fertilitetsapp, och samtidigt satsat på att ta fram forskning kring appen. I våras kom den första forskningrapporten, som visade att appens metod nästan är lika säker som p-piller. Det skriver Breakit.

Nu kommer ännu ett positivt besked för bolaget, när det tyska institutet Tüv Süd ger appen en EU-certifiering som medicinsk utrusting. Därmed blir det möjligt att markandsföra appen som ett sätt att undvika graviditet. Det framgår av ett dokument som DN tagit del av.  

Tüv Süd baserar sin certifiering på EU:s medicindirektiv, vilket alltså innebär att den gäller i hela EU.

Mats Artursson, utredare på Läkemedelsverket, säger till DN att certifieringen troligtvis innebär att myndighetens beslut kommer att falla. Men han betonar även att det i slutändan är Läkemedelsverket som avgör hur appen får marknadsföras.

– Men det mesta talar för att allt är frid och fröjd, säger han till tidningen.  

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

EU

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.