Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Marknadsföring

Namntvist om Medborgerlig samling

Publicerad: 23 maj 2018, 07:38
Uppdaterad: 23 maj 2018, 07:38

Partipolitiska Medborgerlig samling och Borgerlig framtid ligger i varumärkesdispyt – om samma namn.


2014 bildades partiet Borgerlig framtid och under den hösten fick partiet sju röster i riksdagsvalet. För två år sedan genomfördes ett namnbyte i samband med att den förra ordföranden uteslöts – vilket ledde till en tvist om vem som ägde rättigheterna till webbplatsen och e-postadresserna. Dispyten tvingade mer eller mindre fram ett nytt partinamn.

Borgerlig framtid bytte då till namnet Medborgerlig samling – och avhopparna startade en ny rörelse med det "gamla"namnet Borgerlig framtid.

I oktober 2016 sökte Medborgerlig samling om varumärkesregistrering i två olika klasser (klass 35 och 36)  – för att skydda och patentera sitt namn.

Kort därpå registrerade även Borgerlig framtid samma varumärke – men i en annan klass (klass 45).

Förra veckan anmälde Medborgerlig samling sina före detta partikamrater till Patent- och marknadsdomstolen, där de krävde att Borgerlig framtids varumärkesregistrering skulle upphävas. Skälen var att varumärkena var allt för lika. Dessutom ansåg man att Borgerlig församling agerade i onda avsikter.

Beslutet var till Medborgerlig samlings favör och upphävningen gick igenom. Patent- och marknadsdomstolen ansåg att varumärkena var för lika – och därmed förväxlingsbara. Att Borgerlig församling ska ha agerat i onda uppsåt håller domstolen däremot inte med om.

Borgerlig framtid överklagade beslut kort därpå – utan framgång.

Christopher Karlsson

christopher.karlsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.