Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Marknadsföring

Michaela Forni: "Därför vågar många influencers inte skriva om politik"

Publicerad: 22 Mars 2018, 06:00
Uppdaterad: 22 Mars 2018, 07:20

"Jag tror det kan vara avgörande om en influencer som man ser upp till och lyssnar på berättar om på vilket parti den lägger sin röst", säger Michaela Forni.

POLITIKEN OCH INFLUENCERS DEL 4 AV 5. Har de politiska partierna fått upp ögonen för den nya tidens makthavare – och vad innebär i så fall det? Michaela Forni har bloggat i 14 år men endast gjort ett politiskt samarbete. "Jag visste att det skulle innebära att jag skulle bli utfrågad av mina följare", säger hon.


Ämnen i artikeln:

ModeraternaMichaela Forni

Michaela Forni har bloggat sedan 2004 och är idag en av Sveriges ledande influencers. Hon har dock endast gjort ett politiskt samarbete under sina år i branschen, och har aldrig blivit betalad av ett parti för innehåll.

Förr om åren jobbade hon en del som DJ, och fick då förfrågningar om att spela på Moderaternas events.

– Jag spelade till exempel innan Fredrik Reinfeldt skulle hålla sitt tal under Almedalsveckan 2014. Jag visste att det skulle innebära att jag skulle bli utfrågad av mina följare, för även om det bara handlar om att spela på ett event tar man därigenom politisk ställning. Men eftersom jag vid den tidpunkten skulle rösta på Moderaterna kändes det naturligt för mig, säger Michaela Forni till Dagens Media.

Om ett politiskt parti idag skulle höra av sig till henne för att köpa sponsrat innehåll eller göra en kampanj, skulle svaret hänga helt och hållet på om hon skulle rösta på det partiet i valet eller inte.

LÄS MER: "Så tar de politiska partierna hjälp av influencers"

– Allra helst skulle jag varit anhängare till partiet under en längre tid och varit öppen med det i mina kanaler, för att samarbetet skulle kännas trovärdigt. Jag skulle aldrig tacka ja till ett parti som inte står mig nära hjärtat.

Michaela Forni tror att influnecers redan idag skulle kunna ha en väldigt viktig roll i det kommande valet.

– Just den unga målgruppen är inte alltid så insatta och kanske inte ens har ett intresse för politik. Då tror jag det kan vara avgörande om en influencer som man ser upp till och lyssnar på berättar om på vilket parti den lägger sin röst. Det kan vara både bra och skrämmande, beroende på vilken politik influencers tror på.

Vilka är riskerna i om influencers skulle börja bli politiska?

– Som influencer är man ju egentligen bara en vanlig människa som berättar vad man tycker och tänker om olika saker, på samma sätt som man gör med sina vänner över middagsbordet. Det kan såklart bli problematiskt om en influencer går ut med en uppfattning om ett parti eller en fråga som inte är helt korrekt. Speciellt om följarna i sin tur inte tänker källkritiskt och ifrågasätter.

Inför tidigare val har Michaela Forni använt sina kanaler för att föra fram en fråga hon trott på, snarare än vilket parti hon tänker rösta på, och hon menar att det är stor skillnad på ett inlägg med bilder på vad hon har haft för sig under veckan och på att skriva en text där hon starkt visar att hon inte håller med ett visst parti.

LÄS MER: "Nätverken: 'Influencers kommer spela stor roll i politiken'"

– Jag har lyft fram det som jag tycker är solidariskt och medmänskligt. Responsen har alltid varit väldigt blandad, men stor. Jag har till exempel skrivit en del om integrationspolitiken, och då har det blivit häftiga diskussioner, säger hon och fortsätter:

– Jag tror att det kan vara en anledning till att många influencers inte kommer våga skriva så mycket om politik inför valet, för då måste du göra ett val; hur viktig är det här frågan för mig? Orkar jag ta en hetsig diskussion för att jag berättar om en politisk ståndpunkt? För mig har det varit viktigare att visa för mina följare att jag tror på ett inbjudande Sverige, än att undvika eventuellt hat och påhopp.

LÄS MER: "Så fick Margaux Dietz partiledarna till Youtube-studion"

Hur tänker du inför det här valet?

– Jag kommer nog att ta upp en del politik i mina kanaler, men inför det här valet tror jag mest det kommer röra sig om att lyfta olika frågeställningar och väcka diskussion. Mycket för att jag själv känner mig väldigt splittrad. Tidigare har jag varit säker på vilket parti som ska få min röst, men nu tycker jag att den politiska bilden är väldigt oklar. Så det blir nog mer att ställa frågor till följarna såsom, vilket parti tycker ni satsar bäst på förlossningsvården? Vilket parti bryr sig om småföretagarna?

Michaela Forni tycker det ska bli intressant att se när sommaren närmar sig hur många influencers som vågar gå ut med vilket parti de tänker rösta på.

– Den gamla tidens kändisar har ju varit väldigt hemlighetsfulla med vart de står politiskt. Nu har influencers blivit en mer modern typ av kändis, så det ska bli intressant att se hur många som vågar vara öppna och hur många som fortsätter med den gamla skolan.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

ModeraternaMichaela Forni

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.