Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medieval

Statsheraldikern stoppar Helly Hansens dräkt

Publicerad: 26 September 2016, 12:33
Uppdaterad: 26 September 2016, 14:09

Helly Hansen bör inte få tillåtelse att använda Lilla riksvapnet – Tre kronor – på en skiddräkt för det svenska alpina landslaget för kommersiell verksamhet. Det skriver statsheraldikern i ett yttrande till Patent- och registreringsverket.


Ämnen i artikeln:

Tre Kronor

I förra veckan berättade Dagens Media att det svenska alpina skidlandslaget gett grönt ljus åt Helly Hansen som officiell klädsponsor. Men nu har den norska sportklädertillverkaren stött på patrull. Statsheraldikern ger tummen ned åt Helly Hansen att använda Lilla riksvapnet, Tre kronor, på en skiddräkt avsedd att säljas till allmänheten.

– När ett kommersiellt bolag vill sälja tröjor med Lilla riksvapnet så förordas tillstånd, säger biträdande statsheraldiker Carl Michael Raab till Dagens Media.

I ett yttrande till Patent- och registreringsverket skriver han att Helly Hansens tilltänkta användning av Lilla riksvapnet är av kommersiell natur och avsedd att marknadsföra- och sälja dräkterna.

Det strider mot lagskyddet för svenska statsvapen, varför Riksarkivet förordar att tillstånd att använda Tre kronor för kommersiellt bruk inte lämnas till Helly Hansen.

Praxis i användning av Lilla riksvapnet är att det idrottslandslag som representerar Sverige kan använda statsemblemet för att kommunicera lagets nationella tillhörighet. Helly Hansens skiddräkt får därför användas av det svenska skidlandslaget vid officiell representation.

– Vår uppgift är att strikt följa lagstiftningen, men vi har också förståelse för näringslivet. Därför ska alla aktörer behandlas lika, säger Carl Michael Raab.

Statsheraldiker är en tjänst vid Riksarkivet som handlägger ärenden som rör bland annat Sveriges flagga, riksvapen och emblem.

Viktor Ek

viktor.ek@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Tre Kronor

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.